Maqluba

Maqluba (مقلوبة) tarkoittaa arabiaksi ”ylösalaisin”, joka on suosittu palestiinialainen riisiruoka. Kun pläräsin reseptiviidakkoa, huomasin, että tästäkin reseptistä on monta variaatiota..

Ainekset:

1 dl oliiviöljyä
1 munakoiso viipaloitu puolen sentin siivuiksi
1 sipuli silputtuna
450g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 tl maustepippurijauhetta
½ tl kanelia
iso hyppysellinen muskottipähkinää
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 tomaatti viipaloituna
5 dl vettä tai lihalientä (pelkkä vesi maustettu suolalla)
6½ dl riisiä, liota vedessä puoli tuntia

Kuumenna öljy isolla pannulla ja ruskista munakoisoviipaleet öljyssä molemmin puolin. Nosta sitten lautaselle odottamaan.

Lisää öljyä pannulle jos tarvitsee ja paista sipulit läpikuultaviksi. Lisää jauheliha ja mausteet. Paista kypsäksi ja valuta ylimääräinen rasva pois.

Rasvaa paksupohjaisen kattilan pohja voilla tai oliiviöljyllä. Valuta riisi. Aseta tomaattiviipaleet kattilan pohjalle. Ripottele noin 1½ desiä riisiä tomaattiviipaleiden päälle. Levitä jauheliha riisin päälle. Asettele munakoisoviipaleet lihan päälle ja paina aineksia yhteen, jotta kerrokset ovat erittäin tiiviisti. Lisää loput riisit ja kaada päälle vesi/lihaliemi.

Anna saavuttaa kiehumispiste, jonka jälkeen laske lämpötila alhaiseksi, peitä kannella ja anna hautua 45-50 minuuttia. Loppuvaiheessa tarkasta tarvitseeko vettä lisätä.

Poista liedeltä ja anna olla 15 minuuttia. Nosta kansi pois ja aseta tarjoiluastia kattilan päälle, käännä kattila tarjoiluastian päälle ja anna ruoan valua varovasti tarjoiluastialle. Tarjoile kuumana. Voit koristella ruoan esim. pinjansiemenillä.

Variaatiot:
Käytä lihapaloja tai kanaa jauhelihan sijaan.
Kasvisversio: korvaa liha perunasiivuilla tai tuplaannoksella munakoisoa.

Huom!
Vaikka kattilan pohjalle laitetaan rasvaa, riisi jää usein kattilan pohjaan kiinni joka tapauksessa. Välttääkseen tämän, voit käyttää öljyttyä leivinpaperia kattilan pohjalla.

Alkuperäinen resepti täältä.

4 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Loviisa
    Tou 19, 2012 @ 19:15:55

    Hei,
    olen tainnut joskus aiemminkin kysellä sinulta noista mausteista, käytät monessa ruuassa kuminaa. Käytätkö tosiaan sitä ihan oikeaa kuminaa vai jeeraa? Maku on niin kovin erilainen. Useimmissa alkuperäisissä ohjeissa on käytetty jeeraa (cumin).
    Tässä ohjeessa muuten allspice on suomeksi maustepippuri, ei yleismauste.

    Vastaus

    • pinja85
      Tou 19, 2012 @ 20:39:05

      Moikka,
      usein vertailen reseptejä jotta selviäisi kumpaa alkuperäisessä tarkoitetaan, jeeraa vai kuminaa. Olen kirjoittanut kyllä aina blogin reseptiin juuri sen mitä minä päädyin käyttämään. 🙂

      Vai on allspice maustepippuri… hitsit vieköön kun ei näistä aina ota selkoa, kun monissa muissa resepteissä allspice viittaa nimenomaan paikalliseen maustesekoitukseen, kuten baharatiin tms..

      Vastaus

  2. Nimetön
    Mar 12, 2013 @ 17:10:31

    Oiii minun pitääkin opetella näitää 😁

    Vastaus

  3. Nuura
    Tam 19, 2014 @ 16:04:28

    Mä käytän aina baharatia, jos puhutaan yleismausteesta. Mutta tähän reseptiin sopii varmaan maustepippurikin. Kuminan kohdalla käytän aina juustokuminaa.Tämä riisisörsseli on todella herkullista, myös raati tykkää (=egypt.mieheni).Jauhelihan tilalle ehkä maukkaampaakin on lampaan tai naudan potka/lapa, kunhan niitä ensin keittelee, että on pehmeä ja sit paistelee niitä ko. mausteissa, mä laitan aina korianterijauhetta myös vähän joka paikkaan.Normitomaattien tilalla käytän lähes aina kirsikka/miniluumutomaatteja, ovat makeampiua ja koristeellisempia.Suosittelen kokeilemaan!

    Vastaus

Jätä kommentti