Sambuusat

Näitä ihania herkkuja meillä tehdään vaan yhtenä aikana vuodesta….Ramadanina.🙂 Nyt se taas alkaa, joten teinpä jääkaappiin valmiiksi lastin. Sambuusojen tekeminen on tosi aikaa vievää hommaa, joten niitä ei kannata ajatella tekevänsä tossa pikasesti muiden juttujen ohella.. Tänään mulla vierähti reippaat neljä tuntia…ja se on jo tosi vähän verrattuna siihen kuinka kauan mulla ihan ekoilla kerroilla tässä hommassa vierähti..😉

Ensi pitää tehdä taikina. Mä teen aina saman määrän, sillä en joka kerralla halua aloittaa koko urakkaa alusta. Tällä taikinamäärällä tulee noin kolmekymmentä sambuusalevyä, joista puolet voi heittää pakkaseen, jotta seuraavalla kerralla voin ruveta suoraan täyttämään sambuusoja, levyjen tekemisen sijaan.😉

Ainekset (28 kpl levyjä)
5 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1,7 dl vettä

Anna taikinan seistä liinan alla 15 minuuttia ja jaa se sitten kuuteen osaan. Pyörittele paloista palloja.

pallot

Kauli palloista ympyrälevyjä. Minä kaulin levyä ensin pöydällä ja siirrän sen sitten pyörylälevylle, jossa venyttelen sen vielä käsin isoksi ympyräksi (mutta koko homman voi myös tehdä pöydällä ja perinteisesti taikinalevyt kaulitaan isoksi ympyräksi niiden ollessa päällekkäin, mutta minä itse tykkään tehdä jokaisen yksitellen, etteivät taikinat jää toisiinsa kiinni). Toistan saman kolme kertaa ja sujautan hieman öljyä levyjen väliin.

pieni ympyrä

iso ympyrä

Jaa taikinalevyt neljään osaan.

leikkuu

Paista taikinalevyjä paistinpannulla ilman öljyä matalalla lämmöllä (minulla levy kakkosella). Käännä kerran ja heti kun taikina on ns. kuivunut, poista levyltä. Taikina ei saa ehtiä kovettumaan.

pannulla

erotus

irrallaan

Erota taikinalevyt toisistaan varovasti ja laita ne muovipussiin, jotta ne eivät pääse kuivumaan.😉

Sitten kun kaikki taikinakuoret on tehty, tehdään täyte.

Mä tein tänään jauhelihatäytteen, johon tuli:
*500g naudan jauhelihaa
*1 sipuli pienen pieneksi silputtuna
*½ pss pakasteherneitä
*1 vihreä paprika
*2 pientä vihreää chiliä silputtuna
*jeeraa, paprikajauhetta, kurkumaa, suolaa, pippuria

Ensin ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää mausteet, chilit ja paprikat. Lopuksi lisää herneet. Anna jäähtyä.

Sitten ruvetaan täyttämään taikinankuoria.. ”Liimana” käytän vedestä ja jauhoista tehtyä paksua sekoitusta.

Sitten sambuusat uppokeitetään öljyssä… ota pois öljystä kun pinta on kullanruskea.😀

JA EIKU SYÖMÄÄN!😛

15 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. anne
    Aug 20, 2009 @ 23:07:50

    aiai.. pakko kyllä joskus kokeilla!

    vinkki niihin perunoihin, sama kun kaikkiin muihinkin kasviksiin (kesäkurpitsa, munakoiso yms) olis sellanen, että ripottelee suolaa pinnalle ennen pannulle laittamista, antaa hetken imeytyä ja pyyhkii sitten pois. suola imee kasviksista liian kosteuden etukäteen jolloin ne eivät ime enää niin paljoa suolaa kuumentaessa. älä kysy miks, mut näin mulle on neuvottu ja toimii. samalla kasviksista tulee rapeampia kun liika vetisyys on poissa.

    Vastaa

  2. Yusra
    Aug 21, 2009 @ 09:44:59

    Wow! Nää oli upeat ohjeet, masha Allah, jazaakillahu khair!

    Vastaa

  3. maryam
    Sep 05, 2009 @ 21:39:13

    Salaamu aleikum!

    maasha Allah kun helposti selitettynä olet tänne laittanut ton ohjeen, nyt ohjaankin tänne sun sivuile kaikki, jotka multa sambuusa ohjetta kyselee, insha Allah😉
    itse laitan jauheliha/sipuli/paprika täytteen tai tonnikala/sipuli/paprika tai pelkkiä kasviksia, mutta pitääpä joskus kokeilla tota sun tekemää, kuulostaa hyvälle, nam😛

    Vastaa

    • pinja85
      Sep 06, 2009 @ 20:53:12

      Ihan vaan vinkkinä kaikille joita toi taikinan vääntö kauhistuttaa…. Kokeilkaapa joskus tehdä sambuusoja tortilloista! Silleen että puolikkaasta tortillasta tekee yhden sambuusan…. tulee tosi hyviä vaikkakaan ei ihan kuin oikeat sambuusat…mutta tosi hyvät hätävarat..;)

      Vastaa

  4. Johanna
    Sep 16, 2009 @ 23:29:44

    Hei, tosi hyvät ohjeet oot laittanu ja hyvien kuvien kanssa viel, wau kiitos, näitä herkkuja tehdään Eidiksi ja yllätetään mies😉 Ystävä on opettanut mutta silleen et kato näin ja näin ja näin, kai sä nyt sit muistat :DD hahahaa ei kyllä tällä päällä ;)Anoppi opetti kesällä piten tekemisen ja ulkomuistista sen osasin tehä joten kyllä nämäkin tekemällä oppii ja tulee varmaan perheen kestosuosikkeja😉

    Insha Allah hyvää Eidiä sulle ja sun perheelle!🙂

    Vastaa

  5. pinja85
    Sep 17, 2009 @ 17:35:05

    Kiitos Johanna.🙂 InshaAllah näistä ohjeista olisi apua.. Hyvää eidiä teidänkin perheelle iA.🙂

    Vastaa

  6. Enk
    Mar 22, 2010 @ 14:36:17

    Mahtavaa! Tonnikala-sipulisambuusat ovat mun herkkuja😀 Samaa kuin toinen kirjoittaja, nyt voin ohjata kaikki kyselijät sun sivuille! Kiitoksia paljon näin hyvistä ohjeista!

    -enk

    Vastaa

  7. Enk
    Mar 24, 2010 @ 16:16:46

    Chili on niin oletusarvona niissä, etten laittanut sitä mukaan listaan😀 Toinen lempi on lampaanliha-chili. Se on hassua miten nämä makujen
    suosio muuttuu vuodenaikojen mukaan. Syksymällä taas haluan perinteisiä intialaisia samosoja, joissa on pottuja, herneitä, sipulia, jne. Nam🙂

    Vastaa

  8. Tuula FL
    Oct 21, 2011 @ 16:46:04

    Onpa pitka resepti, mutta maukasta myos tulee jos vain jaksaa tehda. Asuin Marokossa 4 vuotta, vielakin muistelen makuja sielta, nyt Armenialais/Lebanonilainen leipomo tekee herkkuja taalla Floridassa.

    Vastaa

  9. amina
    Jul 25, 2013 @ 20:36:55

    Tuota, kysymys perunasta… paljonko ja paistetaanko sekin pannulla? En ihan ymmärrä. Olen mielestäni syönyt jonkinlaista täytettyä leipää tms vastaavanlaisella täytteellä, mutta siinä oli ranskiksia jotka ottivat kosteutta itseensä. Mulla on kolmiomallisia ohuita kuoria kaapissa ja ajattelin kokeilla niillä,. Ovat kaik tarkoitettu kevätkääryleisiin. Ihana blogi sinulla! Ramadan kareem!

    Vastaa

    • pinja85
      Jul 26, 2013 @ 15:06:19

      😀 Voi apua… toi yksi lauseen pätkä missä puhun perunasta on jäänyt reseptiin vahingossa. Olen niin monta kertaa tuunannut tätä reseptiä, että että.. (poistin sen lauseen nyt). Usein jos teen tonnikalatäytettä, siihen laitan perunaa. Tonnikalatäytteen teen näin:
      Ainekset:
      1 prk tonnikalaa (mä käytän usein chilitonnikalaa, mutta monille se on liian poppaa)
      1 vihreä paprika, hienoksi silputtuna
      1 sipuli, hienoksi silputtuna
      1-2 perunaa, erittäin pieniksi kuutioiksi leikattuna
      Jeeraa, suolaa, chiliä, korianterijauhetta jne… maun mukaan maustan.

      Ripottele perunoiden päälle hieman suolaa ja jätä odottamaan (se imee liian nesteen niistä ulos).
      Kuullota sipulit pannulla öljyssä, lisää sitten perunat /joita pyörittelit ensin vähän talouspaperissa, jolloin liika neste jäi papruun) ja anna paistua kunnes saavat väriä ja pehmenevät hiukan. Lisää sitten paprika, tonnikala ja mausteet. Anna jähtyä.

      Voisin tähän vielä laittaa ihan ehdottoman lempparitäytteen, joka on tosi simppeli ja törkeen hyvän makuinen, siihen tulee vain:
      jauhelihaa, sipulia, vihreää paprikaa ja mausteeksi suolaa ja kardemummaa!😛

      Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: