Om Ali

Legendan mukaan Om Ali oli Sultan Ezz El Din Aybekin ensimmäinen vaimo. Egyptissä naiset eivät voineet hallita maata, mutta he saivat olla nuorten poikiensa suojelijoita/vartijoita, kunnes nämä saivat tarpeeksi ikää. Kun sulttaani kuoli, hänen toisella vaimollaan oli riitaa Om Alin kanssa siitä, kumman poika olisi sulttaanin seuraaja ja uusi hallitsija.

Om Ali lahjoi toisen vaimon palvelijat. Kun toinen vaimo meni hammamiin kylpemään, hänen palvelijansa hakkasivat hänet kuoliaaksi. Om Ali juhli hänen kuolemaansa valmistamalla tätä jälkiruokaa ja jakamalla sitä maansa kansalle.

Toiseenkin tarinaan liittyy sulttaani. Hän oli metsästysretkellä Niilin varrella ja hänen seurueensa pysähtyi köyhään pikkukylään syömään. Paikalliset kutsuivat kylänsä parhaan kokin -Umm‘Alin- paikalle, valmistamaan seurueelle ruokaa. Hän täytti pannun sillä vähällä mitä heiltä löytyi; vehnähiutaleita ja pähkinöitä ja kaatoi sekaan maitoa ja sokeria. Sulttaani tykästyi jälkiruokaan ja palasi kylään myöhemminkin syömään sitä uudestaan. Näin jälkiruoasta tuli tunnettu ja se nimettiin keksijänsä mukaan.

Kuten useimmilla paikallisilla ruoilla, on tästäkin useita eri variaatioita; tässä oma suosikkini:

1 pkt lehtitaikinaa
100g paloiteltuja saksanpähkinöitä
100g paloiteltuja pistaasipähkinöitä
100g paloiteltuja hasselpähkinöitä
2½ dl rusinoita
2½ dl kookoshiutaleita
3 dl sokeria
1 l maitoa
1½ dl kermaa

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Paista lehtitaikinalevy(t) uunissa; asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle ja paista kunnes ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä.

Sekoita pähkinät, rusinat, kookoshiutaleet ja ½ dl sokeria kulhossa.

Revi lehtitaikinalevy(t) palasiksi ja asettele ne voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada pähkinäsekoitus päälle ja sekoittele hieman.

Kiehauta maito ja 1½ dl sokeria kattilassa ja kaada sitten pähkinä-lehtitaikinaseoksen päälle.

Vatkaa kerma lopun sokerin kanssa. Levitä kerma tasaisesti pähkinäseoksen päälle (minä sekoitin tällä kertaa kerman maitoon, joten kermaa ei tullut pähkinöiden päälle).

Paista uunissa noin kymmenen minuuttia (tai kunnes on kauniin kullanruskea pinnalta). Tarjoile kuumana.

Alkuperäinen resepti täältä.

1 kommentti (+lisää omasi?)

  1. Nuura
    Tam 23, 2014 @ 19:37:43

    Tämä on ekoja egyptiläisiä reseptejä mitä kokeilin ja saavuttanut suuren suosion. Täytyy vain olla tarkka ettei kuivetu ja pidä liian kauan uunissa.Mutta tosiaan aivan ihanaa.Tein egyptiläisten iltamaan ja meni alta aikayksikön.

    Vastaus

Jätä kommentti