Kanatagine

* 1 kokonainen kana, nahka poistettu, leikattu paloiksi
* 2 isoa sipulia, hyvin pieneksi silputtuna
* kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
* kourallinen tuoretta persiljaa pilkottuna
* 3 valkosipulinkynttä murskattuna
* 2 tl inkivääriä
* 1 tl pippuria
* 1 tl kurkumaa
* 1/2 tl suolaa
* 1/4 tl sahramia
* 1 tl smen-voita (ei pakollinen)
* 1 kourallinen vihreitä ja/tai punaisia oliiveja
* 1 säilötty sitruuna, jaettu neljään osaan ja siemenet poistettu
* 1 dl oliiviöljyä
* 1 dl vettä

Valmistus:

Poista hedelmäliha säilötystä sitruunasta ja leikkaa se paloiksi. Lisää säilötty sitruuna kulhoon kananpalojen, sipulin, valkosipulin, korianterin, persiljan, mausteiden ja smen-voin kanssa. Sekoita hyvin. Jos mahdollista, anna kanan marinoitua jääkaapissa useamman tunnin ajan tai jopa yön yli.

Laita oliiviölyä tagineen, niin että pohja peittyy. Asettele kananpalat päälle (lihaisampi puoli alaspäin) ja levitä sipulit ympärille.

Lisää päälle säilöttyä sitruunaa ja oliivit. Kaada vielä vähän öljyä päälle. Lisää vesi päälle ja laita tagine keskilämpöiseen uuniin (n. 175 asteeseen).

Jos taginesta ei kuulu ”tirinää” noin 20 minuutin sisällä, nosta lämpötilaa hiukan. Anna kanan kypsyä noin 1,5 tuntia (älä nosta taginen kantta tänä aikana). Tämän jälkeen käännä kananpalaset lihapuoli ylöspäin ja anna kypsyä kunnes liha on pehmeää.

Ota tagine pois uunista ja anna jäähtyä ainakin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Marokkolaiseen tapaan tämä ruoka syödään suoraan taginesta leipää apuna käyttäen. Ranskanperunoita tarjoillaan usein tämän aterian yhteydessä ja joskus jopa asetellaan kanan päälle ennen tarjoilua.

9 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. minä vain :)
    Jou 01, 2009 @ 14:48:46

    Hei Pinja! mistä olet hankkinut tagine-pannun?

    Vastaus

  2. minä vain :)
    Jou 02, 2009 @ 22:22:19

    ok 😀

    Vastaus

  3. Hiba
    Tam 18, 2010 @ 10:57:06

    As-salamu aleykum

    Kiinnostaa, onko tuo tagine-patasi sisältä lasitettu vai lasittamaton?
    Jos ei ole lasitetta, niin onko pitänyt sitä käsitellä jollain rasvalla tms?

    Hiba

    Vastaus

    • pinja85
      Tam 19, 2010 @ 17:04:46

      Ei ole lasitettu. Mä upotan sen veteen puoleksi tunniksi ennen käyttöä ja käytön jälkeen liotan melkein koko päivän… ja sitten se pitää säilyttää ilmavassa tilassa… Näin mä teen..en sitten tiedä miten oikeasti PITÄISI tehdä tollaisen lasittamattoman kanssa…lol.. 😉

      Vastaus

      • Hiba
        Tam 20, 2010 @ 18:31:14

        OK, kiitos tiedosta 🙂
        Kiinnostaisi myös, että oletko käyttänyt taginea samalla tavalla käsiteltynä myös keittolevyllä? (Palaako herkästi pohjaan?)
        Minulla on lasitettu versio itsellä ja oon käyttänyt vaan hellan päällä, ihan hyvällä menestyksellä. Toin tuliaisina lasittamattoman mallin äidille, ja minulle neuvottu ”rasvakäsittely” tuntuu vähän liian monimutkaiselta… (kun siihen tarvittavaa lampaan rasvaa ei ihan noin vaan ole saatavilla). Pata siis edelleen vain odottelee ensimmäistä käyttöään tästä syystä!

        Hiba

      • pinja85
        Tam 21, 2010 @ 10:11:49

        En ole käyttänyt taginea hellalla… joten siihen en pysty kommentoimaan.. Löysin muuten netistä tälläisen käyttöohjeen lasittamattomalle taginelle (savipadalle).. :
        Upota pata ennen käyttöä vedellä täytettyyn pesualtaaseen ja anna liota n. 15 minuuttia.
        Mikäli pataa käytetään ensimmäistä kertaa, anna padan liota kunnolla vedessä. Harjaa lopuksi pata hyvin tiskiharjalla.
        Puhdista pata kuumalla vedellä ja pesuaineella (pieni tippa). Harjaa tiskiharjalla.
        n. 100 käyttökerran jälkeen savipata tulisi keittää puhtaassa vedessä n. 30 minuuttia. Näin savipadan huokoset ovat täysin puhtaat ja valmiit varastoimaan vettä kuin uusi pata.
        Kun savipataa ei käytetä, pata tulisi säilyttää ilmavassa tilassa kansi käännettynä ylösalaisin padan sisään. Vaikka pataa hoitaisi oikein, se saattaa silti ajan kuluessa tummua. Värin muuttuminen ei kuitenkaan vaikuta ruoanvalmistukseen tai padan ominaisuuksiin, vaan on todiste siitä, että savipata on valmistettu luonnon materiaaleista.
        Laita pata aina kylmään uuniin ja laita sitten vasta uuni päälle.
        Pataa voi käyttää ainoastaan uunissa. Älä koskaan aseta pataa kuumalle liedelle tai lämpölevylle, avotulelle tai kaasuliedelle.
        Lisää savipataan ainoastaan lämmintä nestettä ruoanvalmistuksen aikana. Kaadettaessa kylmää nestettä kuumaan pataan pata saattaa haljeta.
        Aseta uunista otettu savipata aina pannunaluselle tai esim. taitetulle pyyhkeelle. Äkillinen kosketus viileän pöydän pinnan kanssa saattaa aiheuttaa savipadan halkeamisen.
        Tarkkaile ruoan kypsymisaikoja savipadan ensimmäisten käyttökertojen aikana. Ruokareseptien antamat kypsymisajat saattavat vaihdella riippuen uunista.

        Toivottavasti näistä oli apua…;)

  4. Hiba
    Tam 22, 2010 @ 18:14:38

    Kiitokset!
    Shoukran! 😉
    Hiba

    Vastaus

  5. Maryam
    Elo 22, 2010 @ 13:40:15

    Mä olen käyttänyt tagine pataa liedellä, laitan vain muutaman kolikon siihen liedelle, ettei pata kosketa suoraan liettä ja hyvin on onnistunut. Paras tulos tietenkin tulee ulkona grillin päällä. Siihen kannen koloon laitetaan kylmää vettä, sillä on kuulemma jokin taika tässä hommassa ??

    Vastaus

Jätä kommentti