Kardemumma

pfi_751_3

Kardemumma (Elettaria cardamomum) on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä käytetään mausteena. Samaa nimeä käytetään joskus myös muutamasta muusta saman heimon jäsenestä. Ne ovat kaikki monivuotisia, noin 2–4 metriä korkeita kasveja, jotka kasvavat luonnonvaraisena Intian sademetsissä.
Suurimpia kardemumman kuluttajia ovat arabimaat ja Intia. Suurin tuottajamaa on perinteisesti ollut Intia, joka tuotti 1900-luvun lopulla valtaosan maailman kardemummasta. Etelä-Amerikka, etenkin Guatemala, on lisännyt tuotantoa mikä on laskenut hintoja.

Kardemummapensaan lehdet ovat soikeita, noin 2,5 metriä pitkiä. Niiden tyvessä on kardemumman siemenpalkoja, joissa mausteena käytettävät siemenet ovat. Palot ovat noin 1,5 cm pitkiä, muodoltaan venemäisiä. Siemenet leikataan käsin irti pensaan juuresta juuri ennen kuin ne ovat ehtineet täysin kypsyä. Kypsä palko halkeaa ja mausteen aromaattinen öljy alkaa haihtua ilmaan, jolloin maku väljähtyy nopeasti. Saman kasvin siemenpalot kypsyvät eri aikaan, joten poiminta on suoritettava käsin, jotta palot osattaisiin poimia juuri oikeaan aikaan. Käsin poiminta on työlästä ja siksi kardemumma onkin maailman kolmanneksi kallein mauste sahramin ja vaniljan jälkeen. Poiminta-ajankohtaa voidaan hieman varioida ja kuivatusmenetelmää muuttaa ja siten saadaan erilaisia myyntituotteita. Vihreät siemenkodat ovat kaikkein raaimpina poimittuja ja ne on käsitelty värin säilymisen vuoksi. Valkoinen kardemumma on poimittu kypsempinä ja valkaistu rikkidioksidilla. Kellertävä kardemumma on myös kypsempinä poimittu, mutta se on kuivattu auringossa.

kardemumma-dam

Kardemumma on niin kallis mauste, että siitä on liikkeellä myös jäljitelmiä. Jäljitelmien maku poikkeaa kuitenkin huomattavasti kardemummasta, eikä niitä voi menestyksekkäästi käyttää korvaamaan aitoa kardemummaa. Tavallisimmat jäljitelmät ovat nepalinkardemumma Amomum subulatum, jaavankardemumma Amonum compactum ja etiopian- eli korarimakardemumma Aframomum korarima.

Historia

Kun chiliä ei vielä tunnettu ja ruokaan haluttiin tulisuutta, käytettiin erilaisia hyvin voimakkaita mausteita varsin surutta. Kardemumma oli suosittu mauste muinaisista ajoista alkaen aina keskiajalle saakka, jonka jälkeen uuden maailman mausteet alkoivat viedä vanhoilta voimakkailta mausteilta maaperää juurien alta. Sekä kreikkalaiset että roomalaiset toivat kardemummaa suuria määriä Intiasta. Mausteella ajateltiin olevan myös lääkinnällisiä vaikutuksia, ja erityisesti sitä suosittiin virtsavaivoihin. Jotain kardemumman suosiosta kertoo sekin, että Babylonian kuningas kasvatti maustetta omassa puutarhassaan vuonna 721 eaa. Kun sitten ”arabiviini” vihdoin tuli tutuksi arabeille, he alkoivat maustaa tätä gahwaksi kutsumaansa juomaa laittamalla kardemumman palon kaatokannun nokkaan. Tämähän tapahtui kuitenkin vasta 1400-luvun jälkeen. Myöhemmin tuota mustaa arabiviiniä alettiin sitten kutsua rahvaanomaisesti kahviksi.

karde

Käyttö

Kardemummaa käytetään erilaisten maustesekoitusten kuten erilaisten curry- ja garam masala -sekoitusten ainesosana. Useissa intialaisessa ruuissa, kuten pilahveissa ja curryssa (kastike) kardemumma on tärkeä mauste, joka tuo ruokaan sille ominaisen maun. Kardemumman siementen ripottelu kahviin tuo siihen itämaisen häivähdyksen. Sen murskattuja siemeniä käytetään pullassa ja muussa leivonnassa etenkin pohjoismaissa, mutta myös aasialaisessa keittiössä erilaisissa jälkiruoissa ja makeisissa. Kardemummaa voit käyttää esimerkiksi pannukakkuun, kekseihin, jäätelön sekaan, omenaleivoksiin, kana- ja liharuokiin, teen ja kahvin sekaan…

Tässä muutama kardemummaa sisältävä resepti, joita kannattaa kokeilla! 🙂

Kardemummakeksit
Suklaayllätys
Kana biryani
Musakhan
Surbiyaan
Berbere
Lammaspyöryköitä jogurtti-tomaattikastikkeessa
Caano baraawe
Omenaunelma
Appelsiini-suklaapullat
Kashmirin Dum Aloo
Keema matar
Porkkanakakku
Murgh Makhani
Somalialaista riisiä lihakastikkeella

Lähteenä käytetty Wikipediaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: