Ma’amoul

maamout

Ma’amoul (Arabic: معمول‎) ovat pieniä tomusokerilla kuorrutettuja täytekeksejä. Täytteenä käytetään taateleita, pistaasipähkinöitä, saksanpähkinöitä, viikunoita, manteleita jne. Ne ovat erittäin suosittuja Palestiinassa, Israelissa, Libanonissa ja muissa lähi-idän maissa. Ma’amouleja valmistetaan myös Hatay provinssissa Turkissa, jossa suuri osa asukkaista on alunperin Syyriasta. Keksien muoto vaihtelee paikoittain; palloja, kupumaisia ja littanoita. Ne koristellaan joko käsin tai erityistä Ma’amoul-muottia käyttäen.

Taikina:
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl semolinajauhoja (fine)
1 tl leivijauhetta
0,6 dl maitoa
225g voita, huoneenlämpöistä
1 tl appelsiininkukkavettä

Pähkinätäyte:
2½ dl jauhettuja saksanpähkinöitä/pistaasipähkinöitä
0,6 dl sokeria
1/4 tl kanelia
1 tl appelsiininkukkavettä

Taatelitäyte:
250g kivettömiä taateleita
1 tl appelsiininkukkavettä

Päälle:
tomusokeria

Lämmitä uuni 225 asteiseksi.

Yhdistä jauhot, semolina ja leivinjauhe kulhossa ja sekoita hyvin. Lisää sitten maito, voi ja appelsiininkukkavesi ja vaivaa taikinaksi.

taikina

Pähkinätäyte: jauha pähkinät monitoimikoneella hienoksi rouheeksi ja kaada rouhe sitten kulhoon. Lisää joukkoon sokeri, kaneli ja appelsiininkukkavesi.

Taatelitäyte: jauha taatelit monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää appelsiininkukkavesi.

täytteet

Pyörittele taikinasta pieniä palloja (pienempiä kuin golfpallo) ja paina niihin kuoppa keskelle. Laita kuoppaan täytettä ja painele pallo kiinni.

täyttö

pallo

Jos käytät ma’amoul-muottia, sivele se rypsiöljyllä, jottei taikina jää siihen kiinni ja aseta taikinapallo sitten muottiin ja kopauta irti. Jos et omista muottia, voit painella haarukalla pallon pintaan kuvion. Aseta keksit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunissa 20 minuuttia (kunnes keksi pohja on vaalean ruskea).

haarukka

Ota keksit pois uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Koristele keksit tomusokerilla ja säilö ilmatiiviissä rasiassa maksimissaan 2 viikkoa.

uunista

tomusokeri

lähikuva

täyte

rasia

Alkuperäinen resepti täältä.

6 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. yaelian10
    Aug 10, 2013 @ 14:25:46

    Nami,maamoylit ovatkin hyviä:-) Itsekin olen nistä postannut.

    Vastaa

  2. Teija
    Oct 11, 2013 @ 15:58:49

    Tänään leivoin tulevaa juhlapäivää varten (toivottavasti säilyy tiistaihin, täytyy piilotella) Onnistui hyvin ja on todella ihania. Täytteitä vaan jäi yli. Täytynee hyödyntää johonkin muuhun. Kiitos ohjeesta.

    Vastaa

    • pinja85
      Oct 14, 2013 @ 14:08:24

      Mäkin tein näitä juuri eilen samaan tarkoitukseen.😉 Mullakin jäi vähän täytettä yli ja ajattelin siitä tehdä sitten taatelikakun.

      Vastaa

  3. Martha
    Oct 20, 2013 @ 18:51:33

    Mistä voin saada appelsiinikukkavesi?

    Vastaa

    • pinja85
      Oct 21, 2013 @ 12:19:30

      lähes kaikista ”arabikaupoista” löytyy… ainakin Espoossa ja Helsingissä. Itse olen ostanut yleensä Hakaniemestä metroaseman kaupasta ja Itäkeskuksesta Alanya marketista.

      Vastaa

  4. Nuura
    Jan 23, 2014 @ 19:57:58

    Nää on kyllä tosi maukkaita, mutta kuulema egyptiläiset versiot ovat kovempia, varmasti kotitekoiset jokatapauksessa pehmeämpiä.Ensin sai vähän säätää täytteen ja muotoilun kanssa mutta taidan ensi kerralla laittaa letun taikinasta ja sitten pyöritellä palloksi, niin saisi ehkä paremmin ja kauniimmin.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: