Bakso

bakso

Bakso tai baso ovat indonesialaisia lihapullia. Bakso on suosittu ympäri Indonesiaa; sitä tarjoillaan katukauppiaiden myyntikojuista ravintoloihin. Tänä päivänä valmista baksoa löytyy myös pakasteena supermarketeista. Baksoviipaleita käytetään usein lisukkeena ruuissa, kuten Mi goreng, Nasi goreng ja Cap cai. Toisin kuin muut lihapullissa, bakson rakenne on erittäin kiinteä.

Bakson eri variaatioita:
Bakso urat: bakso, joka on täytetty jänteillä ja jalostamattomalla lihalla
Bakso ayam: kana bakso
Bakso bola tenis/bakso telur: tennispallon kokoisia baksoja, joiden sisällä on keitetty kananmuna
Bakso gepeng: litteä bakso
Bakso ikan: kala bakso
Bakso udang: katkarapu bakso
Bakso Malang: Malang citystä tullut baksoateria, jossa on nuudeleita, tofua, Siomayta ja paistettua Wontonia.
Bakso keju: juustolla täytetty bakso
Bakso Kotak: kuutionmuotoinen bakso
Bakso Bakar: vartaassa paistettu bakso

bakso:
400g naudan tai broilerin jauhelihaa (minä laitoin 200g molempia)
1 kananmuna
2 tl valkosipulijauhetta tai -murskaa
1 salottisipuli
1 tl mustapippurijauhetta
1 rkl suolaa
3 rkl tapiokatärkkelystä
2 rkl maissitärkkelystä
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
hyppysellinen sokeria

liemi:
1 sipuli pieneksi silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
sokeria ja suolaa maun mukaan
nuudeleita tai riisiä

päälle jotain näistä tai kaikkia:
kevätsipulisilppua
paahdettua sipulia
chilikastiketta
korianterisilppua

Sekoita kaikki ainekset kulhossa erittäin hyvin (suosittelen jauhamaan mahdollisimman tasaiseksi massaksi monitoimikoneella). Laita jauhelihaseos kannelliseen astiaan tai muovipussiin ja anna olla jääkaapissa muutaman tunnin (on erittäin tärkeää, että jauheliha on kauttaaltaan kylmä).

sekoitus

Täytä kattila vedellä ja anna veden saavuttaa kiehumispiste. Sammuta levy. Ota jauheliha jääkaapista ja muotoile siitä pieniä palloja lusikkaa apuna käyttäen (ota taikinaa käteen, purista sitä niin, että taikinaa pursuaa peukalon ja etusormen välistä, jonka jälkeen kaavit lusikalla pallon irti). Laita pallot välittömästi kuumaan veteen. Kun koko jauheliha on muotoiltu palloiksi, käännä levy taas keskilämmölle ja anna veden saavuttaa kiehumispiste. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

kiehumassa

Nosta pyörykät pois vedestä ja valmista vedestä herkullinen liemi lisäämällä siihen kuullotettua valkosipulia ja sipulia ja maun mukaan suolaa ja sokeria. Kun maku on kohdillaan, lisää pyörykät liemeen. Lisää lopuksi nuudelit, kiehuta vielä minuutti ja käännä sitten levy pois päältä.

nuudelit

Kaada baksoa kulhoihin ja koristele kevätsipulisilpulla ja paahdetulla sipulilla.

chilikastike

Löysin Poppamies.fi:stä herkullista timorilaista chilikastiketta, joka piti tietenkin heti laittaa kokeiluun! Sopii kuin nakutettu bakson kanssa, nam!! Suosittelen kokeilemaan. Poppamiehen sivuilta löytyy myös muitakin ihania herkkuja hyvään hintaan, joten käykäähän kurkkaamassa.😉

valmista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: