Itä-Timor

itä-timor

Mihin hyväntekeväisyyteen lahjoitetut rahat käytetään? Tässä yksi tositarina itä-Timorista:

Veronica Casimira saapuu kyläkokoukseen kantaen päänsä päällä korillista juuri poimittuja banaaneja. Lukuisat ystävät tervehtivät naista, joka on kolmessa vuodessa saanut aikaan paljon kotikylässään Memossa, Itä-Timorin köyhällä vuoristoalueella.

Kyläläiset kiusoittelevat Veronicaa kutsumalla häntä nimellä Mana Abut, joka paikallisella murteella tarkoittaa juurta tai siemenkotaa. Nimi on osuva, sillä Veronican johdolla paikalliset naiset ja miehet ovat järjestäytyneet tekemään yhdessä työtä nälän voittamiseksi ja toimeentulon parantamiseksi.

”Raadamme kuin orjat, mutta syömme kuin kuninkaat”, Veronica kuvaa työn tuloksia. Toinen toistaan auttaen kyläläiset huolehtivat viljelyksistä, kasvattavat karjaa ja kalastavat. UN Women on auttanut kyläläisiä perustamaan itseapuryhmiä, joiden ansiosta köyhyys on vähentynyt ja perinteiset naisten ja miesten roolit murtuneet työnjaossa.

Veronica ja muut kyläläiset elivät ennen hyvin erilaista elämää. ”Monet meistä viljelivät vain itselleen, eikä ruoka riittänyt lapsillemme. Meidän oli yksinään mahdotonta kasvattaa tarpeeksi vihanneksia ja riisiä ja huolehtia lapsista ja kaikista muista kotitaloustöistä”, muistelee eräs viljelijänainen.

Kun kylän naiset yhdistivät voimansa, he alkoivat tuottaa enemmän ruokaa vähemmällä työllä. Aktiivisuudellaan Veronica haluaa levittää muutosta. ”Haluan olla mallina muille naisille”, hän sanoo.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Osallistu UN Women-hyväntekeväisyyskeräykseen lahjoittamalla osoitteessa: https://jelpi.fi/kerayssivut/pinjan-herkkula

p.s. Kokeile tätä herkullista itä-timorilaista chilitahnaa ruoan kanssa! 😛

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: