Kana bastilla

Pastilla (lausutaan ”bastiyya”; Berber: Bastela), kirjoitetaan myös bastilla, bisteeya, b’stilla tai bstilla. Se on perinteinen marokkolainen (berber) ja algerialainen ruoka. Perinteisesti bastilla on tehty kyyhkysen lihasta, mutta koska sitä on suht hankalaa saada, nykyään kanaa käytetään useammin. Täytteenä voidaan käyttää myös kalaa ja sisäelimiä. Bastillaa tarjoillaan yleensä alkuruokana juhlavilla illallisilla.

Kanatäyte:
1 kokonainen kana (noin 1kg)
2 isoa sipulia hienoksi silputtuna
2½ dl hienoksi silputtua persiljaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl kurkumaa
Iso hyppysellinen sahramia
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippurijauhetta
4-5 dl vettä

Munatäyte:
6 kpl kananmunia

Mantelitäyte:
300 g kuorettomia manteleita
120g tomusokeria
2 rkl appelsiininkukkavettä
1/4 tl kanelia
Öljyä paistamiseen

Taikinaan:
1 pkt filoa (Marokossa käytetään taikinaa nimeltä ”Warka”)
120g sulatettua voita
1 munankeltuainen

Tee kanatäyte:
1 – Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit, persilja ja mausteet. Sekoita hyvin.
2 – Lisää kokonainen kana ja peitä kattila kannella. Anna kanan kypsyä 10 minuuttia.
3 – Lisää hieman vettä kanan päälle, mutta ei liikaa. Tarkoitus on saada aikaan paksu kastike. Peitä kattila kannella ja anna kanan kypsyä 30 minuuttia.
4 – Kun kana on kypsä, poista se kastikkeesta, anna sen jäähtyä ja poista sitten liha luista. Revi liha pieniksi paloiksi.

Tee kananmunatäyte:
1- Lisää kananmunat kattilaan kanaliemen sekaan (jossa kana juuri kypsennettiin).
2- Laske lämpötilaa ja sekoittele kananmuna kastikkeen sekaan.
3- Älä peitä kattilaa kannella. Kananmunaseoksen tulisi muuttua suht kuivaksi 10-15 minuutin jälkeen. Sekoittele aika ajoin.

Tee mantelitäyte:
1- Ruskista manteleita pannulla öljyssä.
2- Valuta ylimääräinen öljy pois manteleista.
3- Jauha mantelit, tomusokeri, appelsiininkukkavesi ja kaneli tehosekoittimella suht tasaiseksi seokseksi.

Valmista bastilla:
1- Voitele piirakkavuoka.
2- Käännä filotaikinalevy kaksikerroin ja aseta piirakkavuoan pohjalle kolme taitettua taikinaa vierekkäin, peittäen pohjan ja reunat täysin. Voitele filot sulatetulla voilla. Levitä myös puolitetut filolevyt vuoan reunoille niin, että 1/3 jää vuoan sisäpuolelle. Voitele.

3- Levitä kananmunatäyte vuoan keskelle. Peitä täyte kahdella filolevyllä. Voitele.

4- Levitä kananpalat filon päälle. Peitä kanat kahdella filolevyllä. Voitele.

5- Levitä mantelitäyte ja peitä se taas kahdella filolevyllä. Voitele. Käännä reunoilla olevat filolevyt varovasti koko komeuden päälle ja voitele voilla ja kananmunankeltuaisella.

6- Lisää 3-4 filolevyä kaiken päälle ja paina reunat piirakkavuoan sisään. Voitele vielä kerran päältä voilla ja kananmunankeltuisella.

Lopuksi:
1- Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista bastillaa 20-30 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea.
2- Koristele bastilla tomusokerilla ja kanelilla ennen tarjoilua.

Alkuperäinen resepti täältä.

Mainokset

2 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Nuura
    Tam 23, 2014 @ 19:28:05

    Harmitti kun olen itse pyytänyt tätä reseptiä sinulta enkä vielä edes kokeillut.Mutta jattelin onko tosi kuivaa?Filotaikinajutskathan on aika kuivia, vaikkakin hyviä.Miellyttikö tämä sinun makunystyröitä?

    Vastaus

    • pinja85
      Tam 23, 2014 @ 23:56:28

      Tässä on jännästi käytetty makeaa ja suolaista samassa ja se kyllä toimii. Ei mun suuhun ainakaan liian kuivaa, kun on mehevä täyte..mutta kaipa se on makuasia. Kokeile ihmeessä!

      Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: