Medfouna Rissani (Medfouna Tafilalt)

Tämä lihalla täytetty leipä, jota myös Berber-pizzaksi kutsutaan, saa nimensä kaupungista nimeltä Rissani, joka sijaitsee Tafilaltin alueella Marokossa. Rissani sijaitsee Saharan laidalla, joten tätä leipää valmistetaan yleisesti kuumissa hiekkakuopissa, mutta kotikeittiössä käytetään tietysti tavallista uunia. 😉

Sana medfouna tarkoittaa ”haudattua” ja se viittaa leivän sisällä olevaan liha-yrttitäytteeseen. Kovaksi keitetyt kananmunat ja mantelit kuuluvat perinteiseen reseptiin, mutta ne voi haluttaessaan jättää myös pois.
Tällä reseptillä tulee kaksi uunipellin kokoista medfounaa.

Taikinaan:
5 dl vehnäjauhoja
5 dl grahamjauhoja
1 rkl sokeria
1½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä

Täytteeseen:
700 g lihasuikaleita (joko naudan tai lampaan)
50g naudan tai lampaan ihraa, hienoksi silputtuna
1 iso sipuli, hienoksi silputtuna
2 kourallista tuoretta lehtipersiljaa, silputtuna
1 3/4 tl suolaa
1 tl jeeraa
½ tl mustapippurijauhetta
1 tl paprikaa (valinnainen)
1/4 tl inkiväärijauhetta (valinnainen)
1/4 tl kanelia (valinnainen)
1/8 tl cayenne (valinnainen)

Muut:
1-2 kovaksi keitettyä munaa, viipaloituna (valinnainen)
1 kourallinen paahdettuja manteleita, karkeasti silputtuna (valinnainen)
Öljyä taikinan ja pannun voiteluun
Jauhoja taikinan vaivaamiseen
1 munankeltuainen, vatkattuna
seesamin-, aniksen tai kuminansiemeniä (koristeluun)

Tee taikina: Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Tee keskelle kuoppa ja kaada hiiva siihen. Lisää oliiviöljy ja vesi kuoppaan ja sekoittele varovasti niin, että hiiva liukenee ensin, sitten sekoita kunnolla jauhojen kanssa.

Kaada taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa noin 10 minuuttia (lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja, jotta saat elastisen taikinan aikaiseksi).

Jaa taikina neljään osaan ja muotoile taikinapalat palloiksi. Öljyä kevyesti oliiviöljyllä ja peitä kankaalla. Anna kohota kankaan alla noin 45 minuuttia.

Tee täyte: Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja jätä sivuun odottamaan.

Lämmitä uuni 225°C. Öljyä leivinpaperi kevyesti ja aseta se uunipellin päälle.

Kauli toinen taikinapallo suureksi ympyräksi. Siirrä taikina öljytylle leivinpaperille (uunipellillä).

Levitä puolet täytteestä keskelle, jättäen ainakin 1½ cm taikinaa peittämättä reunoilta. Levitä vähän vettä reunoille sudilla. Asettele täytteen päälle kananmunat ja paahdetut mantelit (nämä olivat valinnaisia).

Kauli toinen taikinapallo ja aseta se medfounan päälle. Paina reunat tiiviisti yhteen. Käännä reuna varovasti medfounan alle, jolloin se sulkeutuu varmasti tiiviisti ja näyttää siistiltä.

Sivele munankeltuista medfounan päälle ja ripottele lopuksi hieman siemeniä. Tee pieniä ilmareikiä, pistämällä haarukalla medfounan pintaan useasta kohdasta.

Paista uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea (noin 20-30 min.). Leikkaa siivuiksi ja tarjoile lämpimänä.

Alkuperäinen resepti täältä.

4 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Pirjo Luoma-aho
    Hel 10, 2013 @ 12:13:51

    Ihanaa, että löysin tämän sivuston! Olet kerännyt aivan mahtavan määrän mausteisia reseptejä ympäri maailman Ja ihanaa kun ne on käännetty suomeksi! Kiitos!

    Vastaa

  2. Nuura
    Tam 23, 2014 @ 19:26:09

    Tosi herkullinen resepti.Tehnyt pariin kertaan ja ilolla syöty ja raati tilaillut lisää. Menee aamupalasta/lounaasta/iltapalasta/hiukopalasta…

    Vastaa

  3. Nuura
    Kes 10, 2014 @ 21:01:16

    Taas tuli ”pyöräytettyä” ja avot! Tällä kertaa sekoitin molempien liepuskojen täytteet ja mausteet samaan leipään ja (suippo)paprikat paahdoin ensin uunissa. Namnam!

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: