Kana biryani

Biryani, biriani, tai beriani on riisiruoka, joka koostuu mausteista, riisistä (yleensä basmatiriisistä) ja lihasta, kalasta, kananmunista tai vihanneksista. Nimi juontuu persian kielen sanasta beryā(n) (pers. ‏بریان‎), joka tarkoittaa ”paistettua”. Biryanista on vaikka kuinka monta versiota, tässä yksi hyväksi todettu resepti:

Ainekset (4-6 hengelle):
7-8 sipulia (ohuiksi viipaloituna ja vaaleanruskeiksi paistettuna)
10-15 cashew-pähkinää (paistettu gheessä)
1 kg kana, leikattu 12 osaan (luineen tai ilman)
2½ dl ruokajogurttia
2 tl valkosipulitahnaa
suolaa maun mukaan
500 g basmatiriisiä (huuhdeltu ja liotettu vedessä ainakin 30 min)
3-4 rkl öljyä
6-7 neilikkaa
2 kanelitankoa
4 vihreää kardemummaa
3 laakerinlehteä
1/4 tl caraway siemeniä (musta jeera)
4 isoa tomaattia (pieneksi paloiteltuna)
1/4 tl mace jauhetta
1/4 tl muskottipähkinäjauhetta
1 tl korianterijauhetta
1 tl chiliä (tai maun mukaan)
1/2 tl kurkumaa
2-3 vihreää chiliä, silputtuna
1 rkl inkivääriä, pieneksi pilkottuna
1 rkl valkosipulia, silputtuna
6-7 kuivattua luumua
1½ dl maitoa
hyppysellinen sahramiaa
3-4 rkl gheetä (kirkastettua voita)
5 dl tuoretta korianteria, silputtuna

Sekoita marinadi: ruokajogurtti, valkosipulitahna ja suolaa. Sekoita kananpalat marinadiin ja anna olla jääkaapissa ainakin 8 tuntia.

Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi ja uppopaista öljyssä vaaleanruskeiksi. Aseta sipulit kuivumaan talouspaperin päälle.

Ota ISO kattila ja täytä se vedellä. Kaada veteen liotetut riisit, kanelitanko, 3-4 neilikkaa, 2 kardemummaa, 1/4 tl mustaa jeeraa ja suolaa.

Riisi tulee keittää runsaassa suolatussa vedessä (kuin pasta). Riisin tulee imeä suolaa vedestä, muuten biryanista tulee mauton. Anna kiehua 5-7 minuuttia.

Riisi pitää parboilata (eli keittää 3/4 valmiiksi ja se kypsennetään loppuun myöhemmin). Riisin kypsyyttä voi testata ottamalla riisinjyvän sormien väliin ja painamalla sitä, jolloin sen tulisi hajota kolmeen osaan. Kun riisi on kypsää, valuta riisi ja levitä se laakealle vuoalle, jolloin se jäähtyy nopeammin.

Kuumenna öljy syvässä pannussa ja lisää öljyyn loput mausteet (laakerinlehdet, neilikat, kanelitanko ja vihreät kardemummat). Lisää sitten inkivääri, valkosipuli ja chilit. Paista hetken ja lisää sitten kananpalat pannulle marinadin kanssa. Paista kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.

Lisää tomaatit, 1/3 paistetuista sipuleista, kaikki maustejauheet ja suola. Paista kunnes tomaattien neste on haihtunut. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Lisää kuivatut luumut.

Murskaa sahramilangat lämpimään maitoon, laita sivuun odottamaan, että maito muuttuu keltaiseksi.

Käytä paksupohjaista pannua seuraavaan kohtaan;
Levitä ghee pannun pohjalle ja sen päälle kerros riisiä ja kanat. Levitä kanojen päälle runsaasti korianteria ja paistettuja sipuleita. Laita vielä toinen kerros kanaa ja riisiä ja päällimmäiseksi loput sipulit ja cashewpähkinät.

Kaada sahramimaito tasaisesti koko komeuden päälle.

Kun kaikki on valmiina, kaada lusikalla ohuena naruna sulatettua gheetä kaiken päälle. Laske lieden lämpötila hyvin alhaiseksi (1-2) ja peitä pannu kannella tiiviisti.

Pidä pannu alhaisella lämmöllä 45 minuuttia. Varo, ettet polta pohjalla olevaa riisiä! 45 minuutin jälkeen, sulje levy ja anna olla vielä levyllä 5 minuuttia. Poista kansi ja tarjoile.

Alkuperäinen resepti täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: