Paella

Paella on Valencian seudulta peräisin oleva espanjalainen ruokalaji. Se valmistetaan kypsentämällä riisiä, mausteita ja muita aineksia suurikokoisessa laakeassa rautapannussa. Paella on tunnetuimpia espanjalaisia ruokalajeja.

Paellan juuret johtavat yksinkertaiseen kansankeittiöön. Paellan perusaines riisi tuli Espanjaan arabivalloituksen mukana todennäköisesti jo 700-luvulla. Riisiä viljeltiin aluksi juuri Valencian seudulla. Sadonkorjuun aikaan tuli tavaksi valmistaa riisiruokia. Pannuun lisättiin riisin joukkoon lähes kaikkea sitä, mitä oli saatavilla, kuten esimerkiksi linssejä ja etanoita. Mausteina käytettiin suolaa, sahramia ja rosmariinia. Kolumbuksen Amerikan-purjehduksen jälkeen, 1400-luvun lopulta lähtien, Uuden maailman raaka-aineet tulivat Espanjaan. Silloin paellaan alettiin lisätä muun muassa tomaattia, papuja, herneitä sekä paprikoita. Vähitellen siihen alettiin käyttää myös kanaa ja sianlihaa.

Valenciassa moni kokki vannoo klassisen paellan nimeen, mutta sen koostumuksesta ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä. Tärkeimpiä aineksia ovat riisi, sahrami ja oliiviöljy. Yleensä valencialaiset hyväksyvät paellaansa lihaksi vain kanaa ja kania. Monet ovat sitä mieltä, etteivät kala ja äyriäiset kuulu paellaan. Valencian ulkopuolella, kuten Alicantessa ja Murciassa tai Andalusiassa valmistetaan herkullisia kala- ja äyriäispaelloja, paella marinera. Pääkaupungin Madridin lukuisista riisiravintoloista saa monenlaista paellaa, kuten katkarapupaellaa (paella de langostinos) tai kasvispaellaa (paella vegetariana). Espanjan turistialueilla, kuten Costa del Solilla on yleensä tarjolla sekapaellaa, paella mixta, jossa voi olla monenlaisia raaka-aineita.

Paellaan käytettävästä riisistä ollaan monta mieltä. Joidenkin mielestä paellaan tulisi käyttää irtonaista, pitkäjyväistä höyrytettyä riisiä ja toisten mielestä taas lyhytjyväistä. Joillekin kelpaa vain Calasparran alueelta Murciasta saatava tavallista kovempi lyhytjyväinen riisi, jolla on suojattu alkuperänimitys.

Paella tarkoittaa alun perin suurta laakeaa rautapannua, jossa on valmistettu suuria määriä ruokia. Perinteinen paellapannu on laakea kaksikahvainen rautapannu. Valencialaisille paellapannu on nimeltään paella. Muualla Espanjassa sitä kutsutaan nimellä paellera. (Wikipedia)

Tuunasin alkuperäisestä reseptistä omanlaisen.. 🙂

300 g kuorellisia katkarapuja
7 dl kanalientä
1 kpl sipuli
500g broilerinfilettä (leikkaa paloiksi)
1 kpl punainen suippopaprika
3 kpl tomaattia
1 kpl yksikyntinen valkosipuli silputtuna
1⁄2 g sahrami
3 dl pitkäjyväistäriisiä
1 dl herneitä
150 g simpukoita
100g mustekalaa paloina
oliiviöljyä
cyannepippuria
suolaa

1. Paloittele paprika. Kuori katkaravut. Keitä katkaravunkuoria kanaliemesssä 10 min.

2. Kuullota sipuli ja valkosipuli kevyesti oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää broilerinfileet sekä paloiteltu paprika.

3.Lisää paloitellut tomaatit sekä sahrami. Sekoita seos. Lisää riisi.

4. Lisää kanaliemi siivilän läpi (siivilöi katkaravun kuoret pois). Kypsennä pannulla 15-25 min lisäten vettä tarvittaessa.

5. Lisää simpukat, mustekalat, herneet ja katkaravut. Mausta suolalla ja cyannepippurilla oman maun mukaan.

Alkuperäinen resepti täältä.

Advertisements

1 kommentti (+lisää omasi?)

  1. Piparipulla
    Hel 28, 2012 @ 15:53:29

    Tosi herkullisen näköinen paella! Rakastan sahramia. Nam!

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: