Kibbeh/Kubbeh

Kibbeh tai kubbeh perinteinen Lähi-idän ruoka. Tästä on useita versioita, mutta paistetut kubbet ovat varmasti tunnetuimmat.

Kibbeh on jauheliha-bulgur-sekoitusta täytettynä jauhelihalla. 🙂

Ainekset kibbeen:
– ½ kg vähärasvaista naudan tai lampaan jauhelihaa (mieluiten täysin rasvatonta jauhelihaa, eli kannattaa pyytää lihakauppiasta jauhamaan rasvaton lihan pala) 😉
– ½ kg bulguria, uitettu vedessä 30 minuutin ajan
– 1 punasipuli, silputtuna
– 1 tl sitruunankuoriraastetta
– 1 tl suolaa
– 1 tl pippuria
– 1 tl kanelia
– 1 tl baharatia

Aseta jauheliha kulhoon ja lisää päälle silputtu punasipuli, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Sekoita hyvin.

Valuta bulgur ja lisää sitten lihan joukkoon ja sekoita hyvin.

Käytä sitten joko lihamyllyä tai tehosekoitinta ja jauha lihasekoitus kahteen kertaa, jotta siitä tulee todella sileää. Jos seos on mielestäsi liian kuivaa, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Sitten täyte:

– 1 rkl ghee
– 1 pieni punasipuli silputtuna
– 450 g jauhelihaa
– 1 tl baharatia
– suolaa ja pippuria maun mukaan

Sulata ghee pannulla ja lisää silputtu sipuli. Sekoittele noin minuutin ajan. Lisää jauheliha ja sekoittele, kunnes liha on kypsää. Lisää sitten mausteet ja sekoita.

Kaada täyte kulhoon ja anna jäähtyä kunnolla.

Seuraavaksi muotoillaan kubbet. Ota viereen pieni kulhollinen öljyä (tarvitset sitä lihan muotoiluun, ettei se jää käsiin kiinni).

Öljyä kädet kevyesti (liika öljy aiheuttaa sen, että kubbe hajoaa eikä pysy kasassa, joten ole varovainen öljyn määrän kanssa!).

Ota ruokalusikallinen kibbeh-sekoitusta (eli sitä missä oli bulguria) ja pyörittele siitä pallo. Painele peukalolla reikä pallon keskelle ja pyörittele kubbea samalla ympäri, jolloin reikä suurenee ja kubbesta muodostuu ns. kuppi. Lisää sitten sen sisään täytettä noin 1-2 teelusikallista. Sulje pallo varovasti.

Tee loput kubbet samoin.

—HUOM! Tässä vaiheessa voit pakastaa kubbet, jos haluat tarjota ne joskus myöhemmin!—

Uppopaista kubbet, kunnes ovat kullanruskeita ja tarjoile haluamasi dipin kanssa. Minun suosikkini on tzatziki.

Alkuperäinen resepti täältä.

Advertisements

2 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Nuura
    Tam 20, 2014 @ 21:47:39

    Eilen kokeilin näitä toistamiseen ja onnistui paremmin kuin eka versio.Puikulamallit paistuvat pyöreätä paremmin ja tosiaan kannattaa surauttaa ”kuoritaikina” pariinkin otteeseen hyvin sileäksi, niin on maukkaampaa ja helpompaa käsitellä.Lisäsin myös 1 tl zaataria, 1 tl kuminaa ja kuoreen 2 valkoipulinkynttä erään nettireseptin innoittamana ja hyvin toimi.Näitä ei tosin sillä ajatuksella kannata aloittaa, että pyöräytämpä jotain puolessa tunnissa, puoli päivää saa helposti kulumaan. 😉

    Vastaus

    • pinja85
      Tam 21, 2014 @ 08:33:00

      vähintään puoli päivää kestävät kokkaukset on just parhaita! Semmoisiin sessioihin on vain liian harvoin aikaa… 😦 Toi zaatar ja valkosipuli kuulostaa hyvältä lisältä kuoreen.

      Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: