Atayif bi Ishtah

Atayif tai Katayif on erittäin suosittu jälkiruoka lähi-idässä. Se on periaatteessa pannukakkumaisesta taikinasta tehty nyytti, jonka sisään on tungettu milloin mitäkin. Suosituin täyte on juusto, mutta myös kermaa, pähkinäsekoituksia, kookosta yms käyteään usein. Mutta loppupeleissä päätös on siis täysin sinun, voit täyttää nämä juuri sillä mistä itse tykkäät. 😀 Nämä voidaan joko paistaa uunissa tai uppopaistaa, jonka jälkeen ne upotetaan siirappiin. Atayifeja suurkulutetaan varsinkin ramadanin aikaan ympäri lähi-itää, mutta esimerkiksi Syyriassa nämä ovat suosituimpia talviaikaan tarjoiltavana jälkkärinä.

Täyte: (sain huomata, että tästä määrästä tulee hurjasti täytettä, eli kannattaa puolittaa, ellet halua tehdä taikinaa tuplana)
– 4 dl kuohukermaa
– 4 dl kevytkermaa
– 5 rkl maissitärkkelystä
– 1 rkl appelsiininkukkavettä

Taikina:
– 5 dl vehnäjauhoja
– 5 dl lämmintä maitoa
– ½ tl kuivahiivaa
– ripaus suolaa

Päälle:
sokerisiirappia
– pistaasirouhetta

Täyte:
Kaada kermat ja maissitärkkelys kattilaan. Sekoita todella hyvin (varmista, ettei seassa ole yhtään möykkyjä). Sen jälkeen aseta kattila keskilämmöllä olevalle levylle ja jatka vispaamista, kunnes seos sakenee.

Kun kerma on sakeaa, ota se pois levyltä ja lisää appelsiininkukkavesi sekaan. Sekoita hyvin. Kaada seos sen jälkeen kulhoon, jossa se saa jäähtyä läpikotaisin ennen käyttöä.

Taikina:
Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Sekoita maito kuiviin aineisiin ja sekoita hyvin, kunnes siinä ei ole yhtään möykkyjä. Peitä taikina pyyhkeellä ja jätä lämpimään paikkaan seisomaan tunniksi.

Kuumenna pannu todella kuumaksi. Kaada ruokalusikallinen taikinaa pannulle ja levitä kevyesti jotta siitä tulee ympyrän muotoinen.

Anna taikinan paistua, kunnes se on päältä ”kuiva” ja alta kauniin ruskea. Älä käännä taikinaa pannulla, vaan siirrä yhdeltä puolelta paistettu taikinalevy sivuun jäähtymään talouspaperin päälle ja peitä pyyhkeellä (jotta taikinakiekoista tulee pehmeitä, ei rapeita).

Ota jäähtynyt taikinakiekko käteen ja taita se puolittain. Painele reunaa kiinni puoliväliin asti ja täytä se sitten kermatäytteellä (vajaa rkl riittää, turha täyttää liikaa, koska ylimääräinen tursuaa ulos kuitenkin). Sulje puoliympyrä sitten kokonaan. Painele reunat todella hyvin kiinni, ettei ne rupea aukeamaan paistamisen aikana.

!!!! Huom! Tässä vaiheessa voit asettaa Atayifit rasiaan tai muuhun astiaan ja pakastaa ne. Kun haluat tarjoilla niitä, voit ottaa ne pakastimesta suoraan uuniin/pannulle ja jatkaa valmistusta normaalisti reseptin mukaan. Tällä tavoin säästää paljon aikaa ja Atayifit maistuu aivan yhtä tuoreilta kuin ne olisi tehty siltä seisomalta alusta asti.. 😉 !!!!

Levitä gheetä tai voita uunivuokaan ja aseta Atayifit siihen. Sivele niiden päälle gheetä tai voita ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia tai uppopaista ne ruskeiksi.

Dippaa Atayifit kuumana sokerisiirappiin. Tämän jälkeen nosta Atayif siirapista ja aseta se tarjoiluastialle. Ripottele päälle hieman pistaasirouhetta ja tarjoile.

Alkuperäinen resepti täältä.

Mainokset

2 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. iman
    touko 17, 2011 @ 21:15:10

    kaupassa myydään myös valmista qishtaa..Nämä voi myös täyttää pähkinäseoksella (saksanpähkinää+pistaasia hakattuna+sokeria ja kanelia)…ja vielä parempia tulee jos uppopaistaa ja siitä sitten seuraavaksi ”uittaa” 3atarissa..eli siinä sokerilitkussa 🙂

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: