Kaneli

Kaneli on mauste, jota saadaan kanelipuiden (Cinnamomum) sukuun kuuluvista kasveista. Näitä ovat:
* Ceyloninkaneli (Cinnamomum zeylanicum)
* Kassiakaneli (Cinnamomum aromaticum, syn. Cinnamomum cassia) eli kiinankaneli

Ceyloninkaneli on kanelipuiden sukuun kuuluva trooppinen puu, joka on peräisin Sri Lankan saarelta. Ceyloninkanelin nuorten versojen kuivatusta kuoresta jauhetaan mausteena käytettävää kanelia. Kanelina kuitenkin yleisesti myydään halvempaa kassiakanelia, jonka makukin on voimakkaampi. Kassiakaneli sisältää myrkyllistä kumariinia paljon enemmän kuin ceyloninkaneli.

Kassiakaneli eli kiinankaneli on Burmasta peräisin oleva kolmemetrinen puu, josta saatava mauste ei ole lainkaan yhtä arvostettua kuin ceyloninkaneli. Kokonaisena nämä mausteet erottaa vaivattomasti, sillä aito kaneli on noin lyijykynän paksuinen hieno rulla tai rullapari, mutta kassiakaneli on lähes sormen paksuinen vain hieman kovera kaarnanpala. Maustemaailman suhdetta kassiakaneliin kuvastaa hyvin sen englanninkielinen nimi bastard cinnamon (äpäräkaneli). Keskiajalla ei kassiakanelia ja kanelia ole luultavasti ainakaan Euroopassa erotettu, vaan kumpaakin on myyty samana mausteena.

Kassiakanelia käytetään mausteena yleensä suolaisissa ruoissa ja säilöntämausteissa. Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli on kassiakanelia, joka sisältää paljon maksalle myrkyllistä kumariinia. Kumariini voimistaa kanelin aromia ja sen vuoksi kassiakanelilla saadaan sillä maustettuihin tuotteisiin voimakkaampi aromi kuin ceyloninkanelilla.

Historia

Kaneli on eräs maailman vanhimmista tunnetuista mausteista – kenties jopa ensimmäinen. Ensimmäiset maininnat ovat 2800-luvulta eKr kiinalaisessa yrttikirjassa. 1500-luvulta eKr on peräisin egyptiläinen suitsukeohje ja foinikialaiset ja juutalaiset tunsivat sen jo 1000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Sekä kaneli että kassia mainitaan myös Vanhassa Testamentissa.

Kanelia käytettiin varhaisemmin pääasiassa hajusteena. Vasta keskiajalla sen maustekäyttö yleistyi ja erityisesti 1500-luvulla, Ceylonin tultua Portugalin siirtomaaksi, kaneli kohosi hinnan laskettua Euroopan suosituimmaksi mausteeksi. Kanelin hintaa yritettiin siirtomaavaltojen taholta pitää keinotekoisestikin yllä. Kun valloitus-politiikan seurauksena hollantilaiset itse perustivat kaneliplantaaseja, tuotanto moninkertaistui ja hinnat romahtivat. Ylisuuria kanelivarastoja piti polttamalla tai mereen heittämällä tuhota hinnan pitämiseksi korkealla.

Kaneli mausteena

Yleensä kaneli kuuluu suomalaisessa perinteessä lähinnä joulun makuihin ja tuoksuihin lähinnä makeahkoissa ruuissa, kuten pullassa ja muissa leivonnaisissa, kiisseleissä ja riisi- ja mannapuurossa.

Roomalaiset käyttivät kanelia tekemään heidän vahvan karvaan viinin maukkaaksi, kreikkalaiset maustivat liha-ja kasvisruokia, arabit teetä, ja lähes jokainen leivonnaisia​​. Englannin aatelisto hamstrasi kanelia maustamaan leivät ja vanukkaat.

Uskaltaudu kokeilemaan!

Saat tuoksuvan pilafin, valmistamalla riisin kanelilla maustetussa liemessä ja sekoittamalla siihen hienonnettuja kuivattuja hedelmiä ja paahdettuja pähkinöitä. Kanelin makeanmausteinen maku parantaa vihannesten ja hedelmien makua. Kaneli on täydellinen kumppani suklaalle; Käytä sitä missä vain suklaisessa jälkiruoassa tai juomassa. Jauhettua kanelia ei saa lisätä kiehuvaan nesteeseen, neste voi tulla sitkeäksi ja kaneli menettää makunsa.

Tässä muutama resepti, joissa kanelia on käytetty hyvin erilaisien ruoka-aineiden kanssa:
Omenatortillat ja vanilja-vaahterasiirappikastike
Kashmirin Dum Aloo
Kaneli-lihapullat
Mb’atten
Taatelikakku
Makrout
Lihatagine
Finjan Erfeh
Meksikolainen suklaajuoma
Kanelinen riisipuuro
Chlada Fakya
Somalialaista riisiä lihakastikkeella
M’hanncha
Säilöttyä sitruunaa
Kurpitsa-kanelihillo

Lähteinä käytetty mm. Wikipediaa ja Piparkakkukirjaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: