Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakka on perinteinen suomalainen leivonnainen, jossa ohuen happamattoman ruiskuoren sisällä on riisipuuroa, ohraryynipuuroa tai perunamuusia. Se on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen herkku, muilla karjalaisalueilla piirakat tehtiin nostatetusta taikinasta. Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi helmikuussa 2003.

Sotien jälkeen karjalaisevakot levittivät piirakkaperinteensä koko maahan ja samalla syntyi nimi ”karjalanpiirakka”. Karjalaisia murresanoja karjalanpiirakalle ovat muun muassa piirakka, piiras, piiroa, kalitta ja sipanniekku.

Tuotteelle on haettu Euroopan unionin tuotesuoja ja määritelmä: taikinasta pitää olla ainakin puolet ruista ja täyte saa olla vain puuroriisiä, ohraa tai perunaa. Porkkanatäytteisiä piirakoitakin on toki olemassa, mutta niitä ei yleensä kutsuta karjalanpiirakoiksi. Tämä ei kuitenkaan tuota ongelmaa sillä yleisimmin piirakoita myydään täytteen mukaan yksinkertaisesti riisi- tai perunapiirakoiden nimellä. Perinteisesti tunnetaan myös niin hirssi- kuin marjapuurollakin täytetyt piirakat. Marjatäytteisiä myydään nykyään kainuulaisten rönttösten nimellä.

Karjalanpiirakan perinteinen lisäke on munavoi. Savonlinnan Kauppatorilla niiden päälle laitetaan pieniä suolamuikkuja.

Karjalanpiirakan leivontakilpailuja, SM-kisoja ja maakuntakisoja, pidetään vuosittain, yleensä eri kesätapahtumien, muun muassa Rääkkylän Kihauksen yhteydessä.

Joensuun torilla Martat leipovat ja paistavat yleisön nähden karjalanpiirakoita kesäisin joka arkipäivä Marttakahvion yhteydessä olevassa piirakkapajassa, jossa järjestetään viikoittain lasten piirakkakouluja.

Karjalanpiirakka tunnetaan myös Venäjän pohjoisosissa, missä sen nimenä kalitka (kukkaropiirakka kalitka<kalita). Keskiajalla sen tiedetään olleen suosittu koko Venäjällä, nyt se tunnetaan vain pohjoisessa.

Ainekset:

* 2 dl vettä
* 1 tl suolaa
* 2½ dl ruisjauhoja
* 2½ dl vehnäjauhoja
* Täyte: riisipuuroa
* Voiteluun: kiehuvaa maitoa ja voita

1. Tee riisipuuro riisipakkauksessa olevan ohjeen mukaan.

2. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee sopivan paksua. Vaivaa taikina notkeaksi ja pyörittele kahdeksi pötköksi.

3. Jaa taikina noin 16-20 yhtä suureen osaan. Kauli osista litteitä soikeita levyjä ja lado ne pinoihin ripotellen jauhoja väliin.

4. Poista kuorista liiat jauhot ja levitä riisipuurotäyte piirakoihin.

5. Käännä piirakoiden reunat sormin tiheäksi poimureunaksi.

5. Paista uunissa 250C noin 15 min.

6. Halutessa voit kastella karjalanpiirakat vielä maito-voi seoksella ja antaa hautua hetken.

Alkeperäinen resepti täältä.

4 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Veikko Saksi
    Elo 11, 2011 @ 02:39:00

    Hei. Kiitos selkeästä selvityksestä. Kun ei pahempaa kieltoa ole, lainaan tekstiä lähde mainiten Karjalan Kuvalehden syyskuun numerossa (myös http://karjalankuvalehti.com).

    Jos laitat jakeluosoitteesi, laitan lehden tulemaan.

    Kiitokset, terveisin
    Veikko Saksi

    Vastaa

  2. Nimetön
    Elo 16, 2011 @ 15:53:56

    Näyttääpä sen verran helpolta että taidan uskaltautua vihdoin kokeilemaan! Paljonko teit puuroa tuolle määrälle taikinaa ja montako piirakkaa tuosta määrästä syntyi? 🙂

    Vastaa

  3. pinja85
    Elo 16, 2011 @ 17:21:28

    Tein riisipuuroa litrasta maitoa…eli sen perusannoksen. Karjalanpiirakoita tuli muistaakseni n. 20 kpl… 🙂 Kokeile ihmeessä! Tämä oli eka kerta kun minäkin näitä tein näissä kuvissa.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: