Lahmacun

Lahmacun, turkiksi: [lahmadʒun]) tai lahmajoun, armeniaksi լահմաջուն lahmaǰun tai լահմաջո lahmaǰo, arabiaksi: لحم بعجين, Lahm bi’ajīn (”lihaa taikinan kanssa”), on alunperin peräisin Itä-Syyriasta. Se on pyöreä, ohut pala taikinaa, jonka päällä on jauhelihaa (yleisimmin naudan-ja lampaanlihaa). Lahmacun usein tarjoillaan sitruunan mehulla höystettyinä rullina, joiden sisään on laitettu vihanneksia, mukaan lukien suolakurkkua, tomaattia, paprikaa, sipulia, salaattia ja persiljaa tai korianteria.

Lahmacuneja valmistetaan ja myydään Armeniassa, Azerbaidžanissa, Georgiassa, Iranissa, Irakissa, Jordaniassa, Kurdistanissa, Libanonissa, Palestiinassa, Saudi Arabiassa, Syyriassa ja Turkissa, jossa on ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet lahmacuneihin.

Taikina:
* 3/4 tl kuivahiivaa
* ½ tl sokeria
* 3 dl lämmintä vettä
* 7-8 dl vehnäjauhoja
* ½ tl suolaa
* Oliiviöljyä

Täyte:
* 1 rkl voita
* 1 sipuli, hienonnettuna
* 3 valkosipulin kynttä, murskattuna
* 300-400g naudan tai lampaan jauhelihaa
* 4 tomaattia, pilkottu pieneksi
* 1 prk tomaattipyrettä
* 3 jalapenoa, siemenet poistettu ja hienonnettuna (minä käytin punaisia jalapenoja)
* ½ tl kirmizi biber tai yhdistelmä makeaa paprikajauhetta ja cayennenpippuria
* 1 dl hienonnettua tuoretta minttua
* ruukku hienonnettua tuoretta persiljaa
* Suolaa ja rouhittua mustapippuria
* 1 sitruunan mehu

Ohjeet

Yhdistä hiiva ja sokeri ja hieman lämmintä vettä ja anna seistä kunnes seos vaahtoaa. Siivilöi jauhot ja suola isoon kulhoon ja tee keskelle kuoppa. Lisää hiivaseos ja loput lämpimästä vedestä. Vaivaa taikina käsin. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa kunnes notkeaa ja joustavaa (noin 5 minuuttia). Laita taikina öljyttyyn kulhoon, peitä kostealla liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kunnes taikina on kaksinkertaistunut, n. 1 tunti.

Hakkaa noussut taikina kasaan ja vaivaa siitä kevyesti jauhotetulla alustalla. Rullaa sisään ja leikkaa haluamasi määrä taikinapaloja (riippuen haluatko tehdä isoja vai pieniä lahmacuneja). Rullaa jokainen pala palloksi, aseta jauhotetulle alustalle ja anna levätä 30 minuuttia liinan alla.

Kuumenna uuni 250 asteiseksi.

Valmista täyte: Sulata voita pannulla, lisää sipuli ja ruskista, 5-7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja ruskista. Siirrä sipuli seos isoon kulhoon, lisää loput ainekset ja sekoita perusteellisesti sormin. Jos seos tuntuu liian kuivaa, lisää teelusikallinen vettä.

Aseta taikinapallo jauhotetulle alustalle ja kauli siitä litteä ympyrä. Sivele oliiviöljyllä ja levitä ohut ja tasainen kerros lihatäytettä, jättäen noin 1cm reunaa paljaaksi. Toista sama jäljellä olevilla taikinapalloilla ja täytteellä.

Paista 12-15 minuuttia. Muista, että taikinan tulisi kuitenkin olla riittävän pehmeää rullattavaksi.

Purista vähän sitruunamehua kuumalle lahmacunille ja tarjoile välittömästi joko sellaisenaan tai tötteröiksi rullattuna.

Vaihtoehtoinen juustotäyte:

* 6-7 dl valkoista turkkilaista juustoa tai fetaa
* 2 munaa, kevyesti sekoitettuna
* 1 dl voita, pehmennetty
* 2 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhoon ja sekoita huolellisesti. Levitä ohut kerros kunkin ympyrän taikina. Jatka resepti, mutta paista vain 6-8 minuuttia.

Alkuperäinen resepti täältä.

4 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Silva
    Hel 23, 2011 @ 07:30:04

    Mä olen aika onneton kokki, mutta kokeilen aina kaikkea. Tein noita ja niistä tuli muuten tosi hyviä. Mutta pohja oli aika rapsahka. Ei niitä rullalle olisi millään saanut. Onko sinulla mitään vinkkiä, miten taikinasta tulisi parempi?
    Laitoin 1dl vähemmän jauhoja ku ohjeessa oli. Muuten tein tarkkaan ohjeen mukaan. Auttaako jos laitan enemmän vettä?

    Vastaa

    • pinja85
      Hel 23, 2011 @ 16:07:18

      hmm… säilytä ne liinan alla uunista tulon jälkeen, ettei pääse rapsakoitumaan niin paljon… mulla ainakin onnistuu rullaus haluttaessa…saattaahan ihan uuninkin toimuus vaikuttaa lopputulokseen..jos mulla vaan ei lämmitä yhtä hyvin se uunin alalämpö..(?)…….siitä jatkoajatuksena…mitäs jos kokeilisit laittaa pellin alatasolle ja laitat vain uunin ylämöön päälle, ettei se kuumentaisi sitä pohjaa niin paljon..? 😀 En tiedä.. ajatus ei nyt oikein juokse, pahoittelen. :/

      Vastaa

  2. Rebekka Norja
    Tam 18, 2012 @ 20:27:26

    Hei
    Koitettiin tätä ohjetta ja onnistui pienillä muokkauksilla tosi hyvin. Käytettiin koulun näyttelyssä maistiaisina!
    tosin ei tuota rullaus asiaa ihan ymmärretty..

    Vastaa

  3. Nuura
    Tam 20, 2014 @ 20:38:37

    Nää ”läpyskät” toimii aina, nami. Tosin raati haluaa aina juustoa pizzaan kuin pizzaan…Pehmeämpi kipale tulee jos vähentää vehnäjauhoja pari desiä ja kun aivan ylätasanteella paistelee.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: