Mitä on sushi?

Sushi voidaan määritellä ruoaksi, joka sisältää riisiä ja jonka valmistuksessa on käytetty riisi- tai sushietikkaa. Sushi mielletään yleensä kalaruoaksi, mutta sen aineksina voi yhtä hyvin olla kasviksia tai lihaa. Kasvissushi kuuluu perinteiseenkin sushivalikoimaan, ja arvostetut sushikokit ovat tuoneet viime vuosina sushin valmistukseen runsaasti uusia ideoita.

Käytettäessä sushin raaka-aineeksi perinteisesti miellettyä raakaa kalaa on oltava erityisen tarkka sen suhteen, että kala on todella tuoretta ja lähtöisin suolaisesta vedestä.
Suomesta on vaikea saada todella tuoretta suolaisen veden kalaa kuten tonnikalaa. Helpompi vaihtoehto onkin käyttää raa’an kalan asemesta savustettua lohta tai kirjolohta.

Tämä teksti on lainattu täältä.

Raaka-aineet

Sushin valmistuksessa tarvitaan ensinnäkin riisietikkaa tai sushietikkaa. Japanilaiset käyttävät valmistukseen yleensä riisietikkaa. Sushietikka on periaatteessa sama asia, se vain on tehty erityisesti sushikäyttöön. Omena- tai viinietikkaa ei kannata käyttää, sillä ne antavat sushille kummallisen maun. Etikkaan lisätään aina hyppysellinen suolaa ja sen verran sokeria, että etikan happamuuteen tulee hivenen makeaa makua.

Toinen sushin perusaine on riisi. Mikä tahansa kaupan riisi käy, vain Uncle Ben’s ei sovellu sushiin. Helpoin vaihtoehto on puuroriisi.

Sushiin kuuluu olennaisesti myös soijakastike. Sitä käytetään pääasiassa dippikastikkeena. Soijaksi kannattaa valita mieluiten japanilaista soijaa, sillä kiinalainen soija on sushiin liian tummaa. Jos ei satu löytämään muuta kuin kiinalaista soijakastiketta, voi sen makua korjata laimentamalla sitä vedellä.

Sushin valmistuksessa perinteisesti käytetty wasabi, japanilainen piparjuuri ei ole aivan välttämätön. Raastettua piparjuurta laitetaan sushiin poistamaan ”kalamaisuutta” ja antamaan ruoalle hieman tulista aromia. Wasabia on käytetty perinteisesti myös hygieenisistä syistä, sillä wasabin tulisuus tappaa bakteereita ja loisia. Niin ikään perinteiseen sushiin kuuluva gari, eräänlainen inkiväärivalmiste, ei myöskään ole ehdoton aines sushissa. Sen tehtävänä on lähinnä raikastaa suu kalan mausta. Noria, kuivattua merilevälevyä, tarvitaan silloin, kun tehdään temaki-sushia tai maki-sushia.

Suurin osa tarvittavista aineksista on löydettävissä tavallisista tavarataloista tai marketeista. Esimerkiksi Stockmannilla on Seishin mukaan kaikki mitä sushin valmistamiseen tarvitaan. Ainesten ei soijakastiketta ja noria lukuunottamatta tarvitse olla japanilaista alkuperää.

Välineet

Sushin valmistuksessa tarvitaan terävää veistä, riisin viilennysastiaa ja uchiwaa eli käsiviuhkaa sekä kauhaa riisin ja etikan sekoittamiseen. Viilennysastian voi korvata jollakin isolla astialla tai tarjottimella. Uchiwan asemesta voi puolestaan käyttää jotakin muuta viuhkaa, vaikkapa sanomalehteä tai monistenippua. Tehtäessä maki-sushia tarvitaan myös bambusta tehtyä mattoa, jota kutsutaan sunokoksi. Mattoja löytää ainakin japanilaisia ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista.

Valmistus

Sushiriisin valmistaminen on kaikenlaisen sushin valmistamisen perusta ja sen tärkein, mutta myös vaikein vaihe. Kun siinä onnistuu, on valmis tekemään minkälaista sushia tahansa!

Syöminen

Sushia syödään yleensä puikoilla. Jos puikkoja ei ole, sushia voi nauttia myös kädestä. Haarukkaa ja veistä ei sushiin Seishi Ozumin mukaan kannata iskeä. Se näyttää vain hölmöltä eikä riisin makuakaan tule sillä tavalla syötäessä parhaiten esiin. Sushi tulisi laittaa suuhun aina niin, että päällä oleva aines koskettaa kieltä ensimmäisenä.

Sushia ei kannata kastaa liian paljossa soijakastikkeessa, jottei riisi leviä ja soijanmaku tule liian hallitsevaksi. Varovaisuus on valttia myös wasabin käytössä, muuten riisin maku peittyy sen sijaan, että se korostuisi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: