Kroisantit ja suklaatyynyt

Voisarvi eli kroisantti (engl. croissant) on yleensä puolikuunmuotoiseksi leivottu leivonnainen. Se tehdään lehtevästä voitaikinasta perinteisesti kaulimalla taikina ympyräksi, jakamalla sektoreiksi ja kiertämällä sektori löysälle rullalle reunasta keskustaa kohti.

Voisarvia voidaan syödä sellaisenaan, voin tai marmeladin kera tai täytettyinä esimerkiksi juustolla, salaatilla tai katkaravuilla. Ranskalainen aamiainen sisältää usein voisarven ja kupin kahvia.

Voisarven alkuperästä on vaihtelevaa tietoa, mutta varhaisin varma tieto on Ranskasta. Yksi suosittu tarina kertoo sen olevan puolikuun muotoinen, koska sillä on juhlistettu voittoa muslimien piirityksen jälkeen joko Puolassa, Budapestissa tai Wienissä.

Joidenkin tietojen mukaan croissantin alkuperä saattaa olla myös Romaniassa, sillä Romanian sodan aikaan romanialaiset leipurit leipoivat croissantteja voista ja jauhoista, jotka olivat ainoita jäljellä olevia raaka-aineita. Leipurien kaulimistaito auttoi, sillä he tekivät erittäin ohuita voitaikinalevyjä, jotka laittoivat levyksi, sen jälkeen leikkasivat ja rullasivat edellä mainitulla tavalla.

Joissakin tietolähteissä sanotaan croissantin olleen Ranskan ylhäisön antama lahja. Croissantteja annettiin tiettyinä juhlapäivinä köyhille. Tämä perinne ei ole säilynyt nykypäivään.

Ainekset taikinaan, josta saa pellillisen kroisantteja ja pellillisen suklaatyynyjä:
500g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2,5dl lämmintä vettä
250g voita
6 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 kananmuna
2 tl maitoa
tummaa suklaata

Sekoita hiiva veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja sekoita hiiva-vesi kuivien aineiden sekaan. Vaivaa kimmoisa taikina. Muotoile palloksi ja tee veitsellä keskelle ristileikkaus. Laita taikina muovipussiin ja anna kohota pari tuntia.

Valmista voilevy. Leikkaa voista siivuja ja asettele ne leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat neliön. Kauli voita leivin paperin läpi ja voi välillä leikata veitsellä muotoillaksesi voita. lopputuloksena tulisi olla tasainen voineliö. 🙂 Laita taikinapallukka jauhotetulle tasolle ja muotoile siitä käsin neliö. Aseta sitten voilevy taikinalevyn päälle ja käännä taikinalevyn kulmat voilevyn päälle kuin kirjekuori.

Kauli ”kirjekuoresta” suorakulmio. Taita taikina ensin 1/6 ja samoin alhaalta, sulje sivut sitten kuten kirja.

Sitten kauli taikina taas pitkäksi suorakulmioksi. Taittele sitten 1/3 ja uusiksi sama. Laita tämä ”paketti” jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Ota taikina jääkaapista ja toista sama kaava neljä kertaa (eli kauli suorakulmioksi, taittele 1/3 ja 1/3, kauli suorakulmioksi…)

Sitten kauli levy vielä kerran suht leveäksi suorakulmioksi. Leikkaa ensin keskelle suora poikkiviiva ja sitten toisen puolen taikinasta kapeita kolmioita kuvien mukaan. Toisen puolen taikinasta leikataan suoria paloja suklaatyynyjä varten.

Tee kroisantit: Leikkaa kolmio leveämpään osaan keskileikkaus, jolloin kolmio näyttää ihan Eiffelin tornilta. Pyritä taikinasta kroisantti ja aseta leivinpaperille odottamaan.

Sekoita kananmuna ja maito ja sivele sitä kroisanttien pintaan. Anna kohota mielellään 2 tuntia. Paista uunissa 190 asteessa 15 minuuttia.

Tee suklaatyynyt:

Aseta suklaapala taikinalevyn päähän ja rullaa. Aseta leivinpaperille, anna kohota 2 tuntia ja sivele kananmuna-maidolla. Paista 190 asteessa 15 minuuttia.

Videoitu resepti täältä.

Mainokset

7 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. j
    Huh 19, 2012 @ 19:37:55

    Eikö tuo kuivahiiva pitäisi ensin sotkea jauhoihin, ja sitten vasta nesteeseen? Jostain syystä en vaan millään saa noita croisantteja lehteviksi, vaikka kuinka kaulitsisin, kohottaisin ja jäähdyttäisin. Osaatko sanoa, missä vika?

    Vastaus

  2. pinja85
    Huh 20, 2012 @ 13:30:39

    Kyllä minulla ainakin tuli ihan lehteviä näin… en osaa sanoa sitten missä vika. Mutta sinulla taikina kuitenkin kohosi normaalisti? Mietin, että olisko se hiiva onnistunut kuolemaan jossain välissä..

    Vastaus

  3. Nimetön
    Huh 20, 2012 @ 19:13:17

    Moikka. Mä olen oppinut että tuon voin voi myös laikata juustohöylällä. Siis kylmästä voipalasta juustohöylällä ja laittaa sinne väliin. Ei tarvi kaulita sitä voita 🙂

    Vastaus

  4. Nimetön
    Elo 05, 2012 @ 11:33:04

    Näitä tein, ja ovat niiiiin meidän perheen herkkuja!!! Kokeilin myös tuota voin vuolemista juustohöylällä taikinan päälle. Ja oli todella helppoa! Kiitos Pinja näistä ihanista resepteistä, nyt vaan vaikeus valita mitä tänään tekisi… Jotain somalialaista uutta ajattelin kokeilla.

    Vastaus

  5. Mimmi
    Elo 26, 2012 @ 10:40:11

    Tuli oikein hyviä ja melko lehteviäkin. Paistoin hiukan vähemmän aikaa niin että croissantit jäivät sisältä juustomaisiksi.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: