Borssi

Borssi (ukr. ja ven. борщ, borštš, puol. barszcz) eli punajuurikeitto on hapanimelä keitto, jonka tärkeimpänä ainesosana on punajuuri, useimmiten keitossa on myös sipulia ja kaalia sekä hapanta nestettä (hapanta kotikaljaa, sitruunamehua tai sitruunahappoa) sekä makea ainesosa (punajuuri sekä usein sokeria ja joskus hunajaa). Se on kenties kaikkein tunnetuin itäeurooppalaisista ruuista.

Borssikeiton koostumus vaihtelee maittain ja maiden sisällä myös alueittain. Ukrainassa borssilla tarkoitetaan usein myös tavallista kaali-, suolaheinä- tai lihakeittoa, joissa ei edes ole punajuurta. Venäjän kielessä borssilla tarkoitetaan aina punajuuresta tehtyä keittoa. Borssikeittoa voidaan täydentää lihalla, kanalla, perunoilla ja vihanneksilla kuten kaalilla. Borssi tarjoillaan kuumana smetanan ja usein myös paahtoleivän tai paikallisen leivän kera. Ukrainassa suositaan borssin seurana myös pampushkeja eli valkosipulivedellä kasteltuja pikkuisia sämpylöitä. Monesti perinteisessä ukrainalaisessa borssissa ei ole lainkaan suolaa, mutta lisukkeet kuten sämpylät voivat olla suolaisia.

Tarvitaan:
200 g kaalia
7-8 keskikokoista punajuurta
1-2 porkkanaa
palsternakka
iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1,5-2 litraa vettä
2-3 kasvisliemikuutiota
oliiviöljyä, voita
laakerinlehti
2-3 maustepippuria
2 lipstikanlehteä tai hieman kuivattua lipstikkaa
2-3 rkl etikkaa
suolaa, pippuria
smetanaa

Ensin pestään ja kuoritaan juurekset eli punajuuret, palsternakka ja porkkanat. Porkkanat viipaloidaan, sipuli pilkotaan ja kaali suikaloidaan. Pari-kolme punajuurta suikaloidaan ja loput raastetaan, samoin kuin palsternakka. Raastamiseen käytetään karkeinta terää.

Porkkanat ja punajuurisuikaleet voi laittaa sellaisenaan kattilaan (jonka on hyvä olla suurikokoinen), mutta muut ainekset käytetään paistinpannun kautta. Kaalia paistetaan pannulla voissa sen aikaa, että se notkistuu. Sipulisilppu kuullotetaan öljyssä. Punajuuri-palsternakkaraastetta paistetaan hetki voissa – tämä kannattaa tehdä useammassa erässä, raastetta tulee aika paljon. Pannusta kasvikset viskataan sitten kattilaan. Päälle puristetaan pari valkosipulin kynttä (veitsellä hienontaminenkin toimii). Sitten kaadetaan vesi kattilaan (tässä vaiheessa liedenkin uskaltaa jo pistää päälle) ja lisätään kasvisliemikuutiot. Maustetaan etikalla, laakerinlehdellä, lipstikalla ja maustepippureilla. Tarkistetaan maku, ja lisätään tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keiton annetaan hautua hiljalleen 1,5 tuntia. Ei siis tarvitse kiehuttaa tai keittää, vaan nimenomaan hauduttaa. Minulla oli levy kolmosella (asteikko 1-6) ja hyvin onnistui. Kannattaa vielä maistamalla tarkistaa porkkanoiden ja punajuurien kypsyys, ennen kuin vie keiton tarjolle. Ja se smetanasilmähän kutakuinkin kuuluu asiaan.

Alkuperäinen resepti täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: