Sfiha – itämainen lihapiiras

Nämä pienet pyöreät lihatäytteiset piirakat tunnetaan Libanonista aina Irakiin saakka ja niitä kutsutaan myös lahm-bi-aj’iin- nimellä.

Ne sopivat hyvin myös suomalaiseen ruokapöytään pitsojen, pasteijoiden ja muiden piirakoiden seurana.

Taikina
½ kg vehnäjauhoja
20 g hiivaa
reilu 3dl vettä
½ tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Sekoita kaikki aineet keskenään ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Kohota 40 minuuttia.

Täyte:
250 g nauta-lammas jauhelihaa (suositus)
1 iso sipuli
2 valk.sipulin kynttä
1 tomaatti pikku paloina (ei välttämätön)
2 rkl tahinia
1 rkl etikkaa
3 rkl hienonn. persiljaa (sileälehtistä)
2-3 rkl pinjansiemeniä (snoobar)
½ tl baharat-maustesekoitusta
1/4 tl kanelia
suolaa, pippuria
oliiviöljyä

Hienonna sipuli ja kuullota pannussa muutama minuutti. Lisää hienonnettu valkosipuli ja jauheliha ja kuullota vielä muutama minuutti samalla murentaen lihapaakkuja haarukalla. Tarkoitus ei ole ruskistaa lihaa vaan esikypsyttää nopeasti.

Poista pannu liedeltä, lisää suola+mausteet, persilja, tahini, etikka sekä tomaattipalat ja sekoita.

Kaaviloi kohonnut taikina vajaan 2 cm:n paksuksi levyksi ja painele levyyn n.8 cm:n levyisiä renkaita sopivalla kupilla. Taikina riittää 15-16 piiraasen, joka on suurinpiirtein normaali uunipellillinen. Järjestele piiraat öljytylle pellille ja painele sormin keskelle kuopantapaista täytettä varten.

Kerää reunoille jääneet taikinat ja tee sama uudestaan kunnes taikina loppuu.

Voitele piiraiden reunat oliiviöljyllä ja painele haarukalla reikiä sinne tänne. Aseta reilu ruokalusikallinen täytettä jokaisen piiraan keskellä ja taputtele tasaiseksi lusikanselällä. Sirottele vielä pinjansiemeniä päällimmäiseksi ja laita uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi.

Lopuksi nosta piirakkapelli vielä pariksi minuutiksi uunigrillin alle, jossa pinjansiemenet paahtuvat mukavasti ja piiras saa maukkaan rapean pinnan. Joilla ei ole uunissa grilliä, voivat kokeilla napakkaa ylälämpöä.

Piiraat voi tarjota sekä lämpiminä että jäähdytettyinä, mutta yleensä menevät kaupaksi ennenkuin ehtivät jäähtyä.

Alkuperäinen resepti Snoobarin blogista.

Advertisements

1 kommentti (+lisää omasi?)

  1. Nuura
    Tam 19, 2014 @ 23:29:04

    Nami nami. Tosin raati ihmetteli, missä se juustoraaste on? 😉 Itse en jaksanut kaulia ja painella lasilla, liikaa säätöä meikäläisen hermoille, joten otin vain taikinapalloja ja levittelin niistä pohjan piiraalle.Suosittelen Näissä toimii zaatarpizzan pohja myös.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: