Chebakia

Halwa Chebakia (chebbakia tai shebakia) on marokkolainen seesamikeksi, joka on muotoiltu kukaksi, paistettu ja sitten päällystetty hunajalla. Tunnetaan myös nimellä mkharka. Tätä herkkua tarjoillaan yleensä Ramadanin aikana ja juhlissa.

Chebakian tekeminen on hyvin aikaa vievää. Useimmat Marokon naisten värväävät siskon, äitin tai ystävän apuun valmistaessaan suuria määriä.

Tällä reseptillä tulee noin 2 kg chebakia.

Valmistukseen kuluu yhteensä: 2 tuntia, 30 minuuttia (jos siis on tosi nopee) 😀

Ainekset:

* ½ kg jauhoja (lisää tarvittaessa)
* 100g kaltattuja manteleita
* 100 g paahdettuja seesaminsiemeniä
* ½ rkl jauhettua anista
* 1tl leivinjauhetta
* 1 tl jauhettua kanelia
* ½ tl suolaa
* Ripaus arabikumi jyviä (purukumi akaasia) – sekoitetaan 1/4 tl sokeria ja murskataan jauheeksi
* 1 suuri kananmuna
* ½ kuppia voita, sulatettu (1 kuppi= 2,5dl)
* ½ kuppia oliiviöljyä
* 1 rkl etikkaa
* 1/4 kuppia appelsiininkukkavettä
* 1 tl hiivaa ja ½ tl sahramia liuotetaan 1/4 kuppia lämmintä vettä
* ————————————————- ———————
* 1 ½ kg hunajaa
* 2 ruokalusikallista appelsiininkukkavettä
* 1 ½ litraa kasviöljyä, paistamiseen
* ½ kuppia kuorettomia paahdettuja seesaminsiemeniä, koristeeksi

Valmistelu:

Paista seesaminsiemeniä ja manteleita kunnes ovat kultaisia. Anna niiden jäähtyä kunnolla.

Sekoita seesaminsiemenet ja mantelit monitoimikoneessa, kunnes se muuttuvat jauhemaiseksi.

Sekoita seesam-manteliseos jauhojen ja muiden kuivien ainesten kanssa kulhossa. Lisää loput ainekset ja sekoita käsin muodostaen taikinan. Lisää jauhoja tarvittaessa saavuttamiseksi taikinan, joka on melko jäykkä, mutta taipuisa.

Vaivaa taikinaa käsin kahdeksan minuuttia tai mikserissä taikinakoukkulla neljä-viisi minuuttia. Jaa taikina neljään osaan, muotoile kukin tasaiseksi palloksi. Peitä taikinapallot liinalla ja anna levätä 10-15 minuuttia.

Ota yksi taikinapallo ja kauli siitä tasainen taikinalevy. Levitä hieman jauhoja työtasolle tarvittaessa.

Leikkaa taikinasta kuvien mukaiset palat: (taittelun näkee myös hyvin tästä videosta)

Aseta taiteltut taikinakukat leivinpaperille. Toista prosessi kaikkien taikinapallojen kanssa.

Peitä chebakiat, kunnes olet valmis paistamaan ne.

Kuumenna öljy syvässä paistinpannussa/wokissa. Samaan aikaan lämmitä hunaja lähes kiehuvaksi kattilassa. Kun hunaja alkaa muodostamaan vaahtoa, mutta ei vielä kiehu, lisää appelsiininkukkavesi ja siirrä pois levyltä.

Kun öljy on kuumaa, paista chebakiat erissä. Paista chebakioita kunnes ovat kauttaaltan kauniin ruskeita, tämä kestää noin 10 minuttia jos öljy on oikean lämpöistä. Jos öljy on liian kuumaa, chebakiat tummuvat nopeasti, mutta jäävät raa’aksi sisältä.

Kun chebakia on ruskea, siirrä se reikälusikalla kuumaan hunajaan. Anna liota hunajassa noin 5 minuuttia. Tässä vaiheessa voit aloittaa toisen chebakia erän paistamisen öljyssä.

Huom: mitä pidempään liotat chebakia hunajassa, sitä enemmän hunajaa ne imevät, ja makeampi ja vähemmän rapeiksi ne tulevat. Liotusaikaa voi siis säädellä oman mieltymyksensä mukaan.

Kun chebakia on ollut hunajassa tarpeeksi kauan, siirrä ne reikäkauhalla tai siivilällä ja anna valua hetken. Siirrä ne varovasti lautaselle tai tarjottimelle ja ripottele heti päälle seesaminsiemeniä.

Anna chebakien jäähtyä useita tunteja ennen kuin laitat ne ilmatiiviiseen säiliöön. Ne säilyvät huoneenlämmössä kuukauden tai pidempään, ja pakastettuna neljä tai viisi kuukautta. 🙂

Mainokset

2 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Nimetön
    Elo 25, 2011 @ 20:49:45

    Assalamu aleikum!

    Jazaakillaahu khairan! Olen löytänyt täältä monta hyvää reseptiä.
    Tässä yksi sisko kyselisi, mistä noita arabikumi jyviä saa? ja onnistuuko chebakia ilman niitä?

    Vastaus

    • pinja85
      Elo 25, 2011 @ 21:50:13

      Mulla ei ole ollut arabikumia käytössä, koska en sitä mistään ole löytänyt… mielestäni taikinassa kyllä mättää jokin ilman sitä, se koostumus on jotenkin liian ”turvonnut” tms.. lol… en ole ikinä tehnyt chebakiaa niiden jyvien kanssa, joten en tiedä vaikuttaako… mutta heti kun jostain löydän, niin kokeilen ja palaan astialle. 😉 (Ja jos itse löydät sitä jostain, ilmoitathan?) ❤

      Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: