Hummus

Monet lähteet kuvaavat hummusta ikivanhaksi ruoaksi tai liittävät sen historiallisiin henkilöihin kuten Saladin. Ja todellakin sen perusaineksia: kikherneitä, seesaminsiemeniä, sitruunaa ja valkosipulia, on syöty alueella vuosituhansia.

Mutta itse asiassa ei ole erityisiä todisteita tästä väitetystä antiikin historian hummus bi tahininista. Vaikka kikherneitä laajasti syötiin ja syödään alueella, he usein keittivät ne patoihin ja muihin lämpimiin ruokiin, mutta soseena tahinin seassa syötävistä kylmistä kikherneistä ei ole merkintöjä ennen Abbasidien aikaa Egyptissä ja Lähi-Idässä.

Vanhimmat tunnetut reseptit jotka muistuttavat hummus bi tahinia ajoittuvat 13. vuosisadalle Egyptissä. Esimerkiksi kylmä kikhernesose, jossa on etikkaa, suolakurkkua, sitruunaa, yrttejä, mausteita ja öljyä, mutta ei tahinia tai valkosipulia. Varhaisimmat tunnetut asiakirjat itse hummuksesta ovat peräisin 1800-luvun Damaskoksessa, ja näyttää siltä, ettäse oli tuntematon muualla tuolloin.

Ainekset:
350g kuivattuja kikherneitä
3 valkosipulinkynttä
suolaa
2 sitruunaa
150g seesamitahnaa (tahinia)
1/4 tl jeeraa (juustokuminaa)
4 rkl oliiviöljyä
Koristeeksi:
mustia oliiveja
persiljaa
sitruunalohkoja

1. Liota kikherneitä yön yli kylmässä vedessä. Kaada herneet siivilään, huuhtele kylmällä vedellä, valuta ja keitä kattilassa runsaassa vedessä miedolla lämmöllä n. 50 minuuttia.

2. Kaada kikherneet siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Soseuta monitoimikoneessa. Kuori valkosipulinkynnet, hienonna morttelissa suolan kanssa ja sekoita kikhernesoseeseen.

3. Purista sitruunoista mehu. Sekoita kikherneseokseen sitruunamehu, seesamitahna ja jeera. Mausta hummus suolalla ja anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä n. 30 minuuttia.

4. Annostele hummus kulhoihin ja painele teelusikalla annoksiin pieni ura. Kaada päälle oliiviöljyä ja koristele oliiveilla, persiljalla ja sitruunalohkoilla. Tarjoa esimerkiksi seesami-pitäleipien kanssa.

1 kommentti (+lisää omasi?)

  1. Nimetön
    Jou 02, 2012 @ 19:01:09

    Kiitos ohjeesta. Tama onnistui todella hyvin !

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: