Khobz dyal smida

Semolinaa (mannasuurimojauhoa) kutsutaan nimellä smida (lausutaan ”smeeda”) marokon arabiassa. Vaikka semolinaa tunnetusti käytetään pastan ja couscousin valmistukseen, siitä valmistuu myös hyvin maukas ja muhkea leipä.

Marokkolainen semolina-leipä – khobz dyal smida – on hyvin helppo valmistaa. Kuten tavallinen marokkolainen vaalea leipä, tämäkin sopii hyvin syötäväksi sellaisenaan, aamupalalla, teen kanssa tai taginen kanssa. Semolinan ja jauhojen suhdetta voi muuttaa haluamallaan tavalla. Minä laitan puolet jauhoja ja puolet semolinaa. Mitä enemmän semolinaa laittaa, sitä keltaisemmaksi ja muhevammaksi leivän rakenne muuttuu. Joka tapauksessa, lopputulos on herkullinen!

Ainekset:

* 5 dl hienoa semolinajauhoa
* 5 dl vehnäjauhoja
* 2 tl suolaa
* 2 tl sokeria
* 1 rkl hiivaa
* 2-3 rkl öljyä
* 4 dl lämmintä vettä
* valinnaista jauhoa taikinan vaivaamiseen
* mannasuurimoita tai -jauhoa (semolinaa) leipien päälle

Valmistus:

Laita kaksi uunipeltiä valmiiksi öljyämällä niiden päällä olevat leivinpaperit keskeltä.

Sekoita semolinajauho, vehnäjauho, sokeri ja suola kulhossa. Tee iso kolo jauhojen keskelle ja lisää hiiva.

Lisää öljy ja 4 dl lämmintä vettä, ja sekoittele hiiva ensin veteen ja lopulta sekoita mukaan myös jauhot.

Kippaa taikina jauhotetulle pinnalle ja rupea vaivaamaan. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja tai vettä, tehdäksesi taikinasta pehmeää ja notkeaa, mutta ei käsiin tarttuvaa. Jatka vaivaamista 10 minuuttia tai kunnes taikina on todella pehmeää.

Jaa taikina puoliksi ja muotoile molemmat palat pyöreiksi kasoiksi.

Kun taikina on seissyt hiukan, painele kämmenelläsi taikinapallot noin sentin paksuisiksi pyöreiksi taikinalevyiksi. Ripottele päälle joko mannasuurimoita tai semolinajauhoa, painele kädellä kevyesti, jotta mannat jää taikinaan kiinni.

Peitä leivät liinalla ja jätä nousemaan ainakin tunniksi…kunnes taikina pingahtaa takaisin muotoonsa kun sitä painaa kevyesti sormella.

Lämmitä uuni 225°C.

Rei’itä leipä haarukalla. Paista leipää uunissa noin 20 minuuttia. Siirrä leipä pyyhkeellä vuorattuun koriin jäähtymään.

Advertisements

4 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Paula
    touko 09, 2010 @ 20:53:33

    Enpä ollut kuullut moisesta jauhosta ennen. Näyttää oikein hyvältä!

    Vastaus

  2. Tiia Pietarinen
    Lok 28, 2013 @ 17:37:26

    Onko yhtään tietoa mistä tota semoliina jauhoa saa? Oon yrittäny ettiä monesta paikkaa, mutten oo löytäny. Ois niin ihana tehä tota leipää!

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: