Kreoli Gumbo

Gumbo on Louisianasta kotoisin oleva pata tai keitto, joka on suosittu varsinkin Etelä-Amerikassa. Se koostuu pääosin maukkaasta liemestä, lihasta ja/tai simpukoista, suurusteesta ja kasviksista. Alkuperäisessä Gumbossa avainaines on okra, afrikkalainen kasvi okingumbo, jonka mukaan tämä ruoka saa nimensä. Gumbo tarjoillaan yleensä riisin päällä. On olemassa myös perinteinen lihaton versio gumbosta, nimeltään ”gumbo z’herbes”.

Huom! Tässä Gumbo-versiossa ei ole käytetty okraa. 😉

1 dl öljyä
350 g broilerin fileesuikaleita
(suolaa)
250 g mausteista makkaraa kuutioina (minä käytin harissalla marinoitua broilerimakkaraa)
1 dl vehnäjauhoja
3,5 dl kuutioiksi pilkottua sipulia
1,5 dl pilkottua lehtiselleriä
1,5 dl pilkottua vihreää paprikaa
½ rkl pilkottua valkosipulia
6 dl lihalientä
cajun-maustetta
1,5 dl pilkottua purjoa

Lisänä:
keitettyä riisiä

1. Kuumenna öljy kattilassa. Ruskista broilerin suikaleet keskilämmöllä ja mausta. Lisää makkara pataan ja ruskista kevyesti. Nosta broileri ja makkara padasta.

2. Valmista jauhosuurus, roux: Lisää pataan jääneeseen kuumaan öljyyn jauhot varovasti vähän kerrallaan ja koko ajan sekoittaen. Padassa ei saa olla yhtään ruoan palasia, jottei kastike pääse palamaan. Siivilöi tarvittaessa öljy.

3. Sekoita voimakkaasti ja taukoamatta. Odota, kunnes suuruksesta tulee halutun värinen. Jatkuva sekoittaminen on tärkeää, ettei suurus pääse palamaan. Mustat täplät kertovat, että suuruste on palanut. Palanut roux on pilalla.

4. Kun roux on sopivan ruskeaa, siirrä pata pois kuumalta liedeltä ja lisää hienonnetut sipulit, sellerit ja paprikat.

5. Lisää valkosipulia ja jatka sekoittamista. Kun vihannekset ovat hieman pehmentyneet, lisää broileri ja makkara muhimaan vihannesten kanssa.

6. Sekoita lihaliemi varovasti pataan ja saata seos kiehumispisteeseen. Vähennä lämpöä ja anna seoksen poreilla hiljalleen reilun tunnin ajan. Mausta cajun-mausteella.

7. Lisää hienonnettu purjo noin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua.

Vihje:
Suojaa kädet, kun valmistat suurusta, sillä roux on kuumaa ja voi roiskuessaan aiheuttaa palovammoja.

Tämä resepti otettu täältä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: