Baklava

Baklava (arab. ‏بقلاو‎, baqlāwaḧ) on makea leivonnainen, jota syödään erityisesti Lähi-idässä, Balkanilla ja muilla entisillä osmanien valtakunnan alueilla sekä Etelä-Aasiassa. Sen pääraaka-aineet ovat filo-taikina, pähkinät ja siirappi. Pähkinät voivat olla esimerkiksi jalopähkinöitä, pistaasipähkinöitä tai pinjansiemeniä. Siirappina käytetään sokerisiirappia, hunajaa tai taatelisiirappia. Siirappi voidaan maustaa esimerkiksi sitruunalla, vaniljalla tai ruusuvedellä.

Baklava on usein vinoneliön tai suorakaiteen muotoinen ja sen ohuiden taikinakerrosten väleissä on hienona murskeena pähkinää. Jotkin baklavat ovat pieniä vihreitä rullia. Niiden väri johtuu pistaasipähkinästä, jota arvokkaimmissa baklavissa on hyvin runsaasti. Joskus taikinakerrosten väliin ja päälle ripotellaan kaakaota. Baklava on kosteaa, rapeaa ja hyvin makeaa.

Siirappi:

* 3 dl sokeria
* 1,5 dl vettä
* 0,5 dl ruusuvettä
* 2 rkl sitruunamehua
* 1/4 tl jauhettua neilikkaa
* 0,5 dl agavesiirappia

Taikina:

* 1 pkt filotaikinaa
* 1,5 dl margariinisulaa

Täyte:

* 2,5 dl mantelirouhetta
* 2,5 dl pistaasirouhetta
* kanelia

1. Ota filotaikinapaketti sulamaan huoneen lämpöön 2 tuntia ennen leipomista.

2. Valmista ensin siirappi: mittaa kattilaan sokeri, vesi, ruusuvesi, sitruunamehu ja neilikka. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuttia. Nosta siirappi levyltä jäähtymään ja sekoita joukkoon agavesiirappi.

3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (28×28 cm) margariinisulalla. Avaa filotaikinapaketti varovasti. Taita yksi filotaikina-arkki kahtia ja levitä se uunivuoan pohjalle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois saksilla.

Voitele taikina margariinisulalla ja nosta päälle toinen kaksinkerroin taitettu taikinalevy, jonka voitelet jälleen margariinilla. Ripottele päälle manteli-pähkinärouhetta. Jatka kerrosten tekemistä, kunnes taikinalevyt loppuvat.

4. Voitele baklavan pinta ja leikkaa päällimmäiseen taikinakerrokseen neliöt terävällä veitsellä. Paista baklavaa ensin 175 asteessa 30 minuuttia, laske lämpötila sitten 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 30 minuuttia.

5. Leikkaa baklava vuoassaan neliöiksi pohjaan saakka ja kaada siirappi baklavan päälle. Peitä baklava kelmulla ja anna vetäytyä kylmässä vähintään pari tuntia ennen tarjoamista. Koristele haluttaessa pistaasi-mantelirouheella.

Mainokset

2 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. anonyymi
    Jou 13, 2010 @ 13:09:12

    Hei! Mitä eroa jos tässä käyttää hunajaa?

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: