Tarte Tatin

Tarte Tatin syntyi vahingossa Hotel Tatin:ssa Lamotte-Beuvronissa, Ranskassa vuonna 1898. Hotellia pyörittivät siskokset, Stéphanie ja Caroline Tatin. On useita tarinoita siitä kuinka tämä torttu syntyi, mutta vahvin niistä on tarina, jonka mukaan Stéphanie Tatin, joka hoiti pääosin kokkauksen, oli ylityöllistetty eräänä päivänä. Hän alkoi tekemään perinteistä omenapiirakkaa, mutta jätti vahingossa omenat kypsentymään voissa ja sokerissa liian pitkäksi aikaa pannulla. Haistaessaan palaneen käryn, hän yritti pelastaa tortun asettamalla pohjan omenoiden päälle ja nopeasti heittämällä koko pannun uuniin. Otettuaan tortun uunista, hän kumosi sen ylösalaisin. Hän oli todella yllättynyt huomattuaan asiakkaiden pitävän tortusta todella paljon. Klassikko oli syntynyt. 🙂

Taikina:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
75 g voita
1/2 dl vettä

Täyte:
6–7 omenaa (Granny smith)
75 g voita
1 dl sokeria
ripaus kanelia

Tee ensin taikina. Mittaa jauhot ja sokeri kulhoon. Paloittele joukkoon voi. Nypi ainekset sormin ryynimäiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinapallo kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Kuori omenat, poista siemenkodat. Halkaise omenat neljään osaan.

Valitse halkaisijaltaan noin 22 sentin vuoka, jossa on muutaman sentin reuna. Vuoan pitää olla lieden- ja uuninkestävä. Soveltuvia ovat paksupohjaiset teräsvuoat tai valurautapannut, joissa myös kahvat kestävät uunin.

Laita vuokaan tai pannuun voi ja 3/4 dl sokeria. Anna sulaa. Pidä miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes seos on muuttunut vaalean kinuskin väriseksi.

Ota vuoka hetkeksi liedeltä ja lado omenat kinuskin päälle. Asettele palat kyljelleen tiukasti lomittain. Jos niiden väliin jää koloja, paikkaa ne pienemmillä omenapaloilla.

Nosta vuoka takaisin liedelle ja pidä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kinuski kuplii omenoiden välissä ja omenat hieman pehmenevät.

Ota vuoka liedeltä. Ripottele loput sokerista omenoiden päälle. Voit laittaa mausteeksi ripauksen kanelia. Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi. Nosta taikina vuoan päälle, painele taikinan reunat omenoiden ja vuoan reunan väliin. Pistele taikinaan haarukalla muutama reikä.

Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin. Paista 25–30 minuuttia, eli kunnes taikinapinta on saanut kauniin ruskean värin.

Anna kypsän piirakan vetäytyä 10–15 minuuttia ennen tarjoamista. Vedä veitsellä vuoan reunat, jotta piirakka lähtee hyvin irti. Kumoa piirakka tarjoiluvadille. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: