Ruissämplyläiset

Juuri:
½ l kuumaa vettä tai 6 dl piimää (mä käytin vettä)
1 pkt hiivaa (50g)
½ dl hunajaa tai siirappia (mä käytin hunajaa)
6 dl ruisjauhoja

Taikina:
½ rkl suolaa
2 rkl kuminaa (mä laitoin juustokuminaa/jeeraa)
50 g margariinia
6 dl ruisjauhoja
3-5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiivaa. Lisää siirappi/hunaja ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä n. 30 minuuttia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren käydä pidempään viileässä (esim. jääkaapissa). Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen.

2. Valmista takina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina, margariini ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä.

3. Leivo taikinasta paksu tanko ja leikkaa se n. 18 viipaleeseen.

4. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. ½ tuntia.

5. Paista sämpyläisiä 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: