Macaronet

Macaron on pieni pyöreä leivos, jossa kaksi rapeaa, mutta sisältä sitkoa marenkikuorta kätkee väliinsä herkullisen kreemikerroksen. Sen tutuimmat makuvaihtoehdot ovat suklaa, vanilja, kahvi ja mansikka, joita tapaa lähes kaikista ranskalaispâtisseriesta. Macaroneja löytyy niin sormin syötävässä minikoossa, kuin myös hieman kookkaampana, ravintolassa aina haarukalla ja veitsellä tarjoiltavana jälkiruokana.

Macaron on erittäin pariisilainen herkku. Alkuperäisillä macaroneilla, mantelijauhoista, munanvalkuaisesta ja tomusokerista valmistetuilla yksinkertaisilla paksuilla kekomaisilla kekseillä, voivat ylpeillä sellaiset kaupungit kuin Nancy tai Lusignan, mutta modernista macaronista on kiittäminen pariisilaista La Maison Laduréetä. Sen perustajan Louis Ernest Laduréen tyttärenpoika Pierre Desfontaines keksi kerrosmaisen kahden marengin ja kreemin yhdistelmän. Ladurée on edelleen Ranskan tunnetuin macaronien valmistaja, ja sen valikoimat lienevät myös maan laajimmat, eri makuja kun löytyy parisenkymmentä limetti-basilikasta orvokkiin, tummanvioletista herukasta mustaan lakritsiin. Laduréen valikoimiin kuuluu myös sesonkimacaroneja, mm. vapun korvilla myytävä kielon makuiseksi aromatisoitu macaron. Joulun alla Pariisissa tunnettu herkkukauppaketju Lenôtre puolestaan maistatti viskikreemitäytteisiä kookosmacaroneja. Lenôtren valikoimiin kuuluu myös hanhenmaksamacaroneja – edelleen makeissa marenkikuorissa.

Macaronien uskotaan kulkeutuneen Ranskaan Italiasta 1530-luvulla Katarina di Medicin ja Ranskan kuningas Henrik II:n avioliiton myötä. Itse sanalle macaron ei puolestaan löydy yhtä kattavaa selitystä. Italiankielen tietynlaista taikinaa tarkoittavan maccheróne-sanan taustalla kun on kreikkalainen alkuperä makaria, joka puolestaan viittaa ohraan, josta keskiajalla tehtiin macaron-nimistä keittoa.

Macaron-leivokset

noin 25 kpl
1 1/4 dl sokeria
2 dl vettä
2 + 1 valkuaista
2 dl tomusokeria
125 g mantelijauhetta
Täyte
noin 2 dl lemoncurd-sitruunatahnaa

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna hämmentämättä ja anna seoksen poreilla hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes se on siirappimaista (118 °C).

Vatkaa yleis- tai monitoimikoneen vatkauskulhossa 2 valkuaista kovahkoksi vaahdoksi.

Lisää sokeri-vesiseos ohuena nauhana valkuaisvaahtoon ja anna koneen käydä koko ajan. Vatkaa, kunnes seos on jäähtynyt sen verran, ettei se enää höyryä.

Vaahdota valkuainen ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä mantelijauhe. Yhdistä nämä kaksi taikinaa toisiinsa ja sekoita tasaiseksi.

Värjää taikina haluamillasi elintarvikeväreillä.

Lusikoi taikina pursottimeen tai pakastepussiin, johon leikkaat reiän. Pursota pieniä (Ø noin 3 cm) marenkinappeja leivinpaperilla peitetylle pellille. Annoksesta tulee noin 50 nappia. Kun pelti on täynnä, kopauta sitä pari kertaa pöytää vasten. Anna levätä noin 10 minuuttia, jotta marenki ehtii hieman jähmettyä pinnalta. Paista 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Minä en tällä kertaa tehnyt tavallisia macaroneja, vaan miniversioita, joten käytin muottia, jolla leikkasin pieniä palloja paistetuista taikinaplänteistä (tästä syystä en katsonut hirveän tarkkaan minkä muotoisia tai kokoisia taikinanapit olivat uuniin mennessä.)

Valmiit marengit ovat macaronin puolikkaita. Irrota ne jäähtyneinä varovasti leivinpaperista ja lado ne pöydälle joka toinen pyöreä selkäpuoli alaspäin. Lisää ”vatsapuolelle” täyte ja sulje toisella puolikkaalla.

Säilytä macaroneja jääkaapissa. Marenkiherkut ovat parhaimmillaan parin päivän sisällä nautittuina.

Macaronien täytteeksi voit valita mitä tahansa kiinteää hilloa, valmista suklaalevitettä (Nutella tms.) tai tuorejuustoa, jonka maustat haluamallasi tavalla.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kunto Plus

%d bloggers like this: